Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення місцевого бюджету та податкові новації говорили податківці та представники Волочиської ОТГ

опубліковано 10 листопада 2023 о 14:30

Начальник Волочиської ДПІ Анатолій Саланський взяв участь в засіданні виконкому Волочиської міської ради під час якої обговорили питання повноти надходжень майнових податків, мінімального податкового зобов’язання до бюджету громади, своєчасність сплати податкових зобовʼязань, погашення податкового боргу та новацій податкового законодавства. 

Як зазначив податківець, майнові податки є вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів, тому органи місцевого самоврядування повинні бути зацікавлені у забезпеченні їх надходжень та спільно з податковою службою вживати заходів щодо інформування  жителів громади про необхідність своєчасної їх сплати. За словами податківця, кожен громадянин, який має нерухомість та земельну ділянку, яка підлягає оподаткуванню може ознайомитись з податковим повідомленням – рішенням  у своєму Електронному кабінеті або у застосунку «Моя податкова» та сплатити нараховані суми.

Крім цього, Анатолій Саланський поінформував, що крім уже звичних майнових податків, громадянам - власникам земельних ділянок, віднесеними до сільськогосподарських угідь цьогоріч вперше нараховується мінімальне податкове зобов’язання.

Також податківець коротко розповів про актуальні податкові новації, зокрема про скасування ставки єдиного податку в розмірі 2%, про відновлення сплати єдиного податку для спрощенців  І та ІІ груп, крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, відновлення  штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та з питань правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску та за порушення використання РРО/ПРРО. Звернув увагу на правильності заповнення платіжних інструкцій при сплаті податків і зборів.

Окрім цього, розповів про електронні сервіси ДПС, застосунок «Моя податкова», Комунікаційну податкову платформу, нагадав про дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства та про право громадян на податкову знижку.

Також присутні обговорили питання оподаткування благодійної допомоги та особливості реєстрації волонтерської діяльності.