Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ярмолинецькі податківці роз’яснюють нюанси застосування РРО/ПРРО та актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 27 вересня 2023 о 10:14

Начальник Ярмолинецької ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Світлана Павлюковська нагадала підприємцям про обов’язок застосування РРО (касових апаратів) у разі проведення готівкових розрахунків ще з 1 січня 2022 року.   

Так керівник податкової інспекції наголосила, що в рамках дії Закону України №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» вже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО.  

Крім того, Світлана Павлюковська інформувала суб'єктів господарювання про можливість вибору між класичний касовим апаратом чи його аналогом -  програмним РРО, в залежності від виду здійснюваної діяльності та фінансових можливостей. Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу, подавши повідомлення за ф. № 20-ОПП.  

Податківець надала вичерпну інформацію щодо переваг праці суб’єктів господарювання в правовому полі; зазначила щодо обов’язку погашення податкового боргу; про належне відображення даних по сплаті податків, заповнення «Призначення платежу» в умовах дії міжнародного стандарту ІSО 20022; про переваги використання сервісу «Електронний кабінет», про терміни сплати бюджетних платежів, сплату земельного податку, про можливість отримання податкової знижки, про порядок нарахування МПЗ тощо.