Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акценти: "гаряча лінія" телефонного зв’язку з платниками Ізяславщини стосувалась оподаткування доходів та законодавчих змін

опубліковано 29 березня 2023 о 09:45

Нещодавно начальник  Ізяславської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Олександра Семендяк поспілкувалася із додзвонювачами під час «гарячої лінії» щодо оподаткування доходів громадян та основних змін у податковому законодавстві. 
У ході телефонної розмови платники цікавилися, за яких умов виникає обов’язок у платників податків щодо подання декларації про майновий стан і доходи та про порядок визначення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для суб’єктів господарювання і фізичних осіб, оскільки у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть МПЗ за свої земельні ділянки (паї) сільськогосподарського призначення. 

Відповідаючи на запитання Олександра Семендяк акцентувала увагу на тому, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати нові форми податкової звітності за податковий період (звітний) рік разом з додатком – розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. А громадянам суму мінімального податкового зобов’язання нараховуватиме податкова служба і направлятиме податкові повідомлення – рішення.  

Очільниця ДПІ також поінформувала платників про використання суб’єктами господарювання РРО/ПРРО.

Начальник ДПІ роз’яснила платникам норми податкового законодавства стосовно декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року, хто зобов’язаний подати декларацію, а хто може скористатися правом на податкову знижку; як правильно задекларувати іноземні доходи, а також доходи від репетиторської діяльності, як змінилася форма податкової декларації тощо.  

«Принагідно нагадала платникам, що декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг», - розповіла Олександра Семендяк. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» надано роз’яснення в межах чинного законодавства.