Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці обговорювали із майбутніми платниками податків новації законодавства в період дії воєнного стану

опубліковано 12 грудня 2022 о 10:00

Членами громадської організації «Інститут соціально-економічних регіональних досліджень», на базі Кам’янець-Подільської Державної податкової інспекції ГУ ДПСУ у Хмельницькій області було ініційовано проведення міждисциплінарного семінару на тему: «Державна податкова служба України в умовах військових викликів: регіональний контекст». 

В семінарі взяли участь заступник начальника Кам’янець-Подільської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Ігор Бєлко, який акцентував увагу на загальних питаннях діяльності служби та організації взаємовідносин із бізнесом в умовах військового стану, старший державний інспектор Кам’янець-Подільської ДПІ Світлана Масловська, яка окреслила регіональні практичні аспекти роботи державної податкової інспекції та науково-педагогічні працівники ЗВО «Подільський державний університет»: Алла Печенюк, Наталія Корженівська, Алла Чикуркова та Лариса Чорнобай, здобувачі вищої освіти спеціальностей: «Економіка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Менеджмент» і «Публічне управління та адміністрування» ЗВО "Подільський державний університет".

В першу чергу, Ігор Бєлко під час семінару звернув увагу на сумлінній сплаті податкових зобов’язань, оскільки, незважаючи на надані пільги, бізнес в умовах війни повинен надійно тримати економічний фронт.

«Ми розуміємо важливість якісної підготовки майбутніх фахівців і готові поділитися практичним досвідом з молоддю», – зазначив Ігор Бєлко.

Фахівець ДПІ Світлана Масловська розповіла студентам 3 курсу та магістрам  економічного факультету про податкову знижку та зазначила, якщо фізична особа у 2021 році сплачувала за навчання дітей у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, вона може скористатися податковою знижкою.

Тому, щоб отримати відшкодування за оплату за навчання  потрібно подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи та копії документів, що підтверджують таку сплату, копію договору з навчальним закладом довідку про отримані у звітному році доходи та документи, які підтверджують ступінь споріднення.

«Скористатися правом на податкову знижку можна до кінця 2022 року, на наступний рік таке право не переноситься», - сказала Світлана Масловська.

Нагадала посадовиця і про кампанію одноразового декларування: розповіла, які активи підлягаю декларуванню, за якими ставками вони оподатковуються, як визначити базу оподаткування та коли сплачувати одноразовий збір.

Світлана Масловська розповіла, що з 1 січня 2022 року підприємці, які здійснюють продаж товарів за готівку повинні застосовувати РРО. Як аналог традиційному РРО, за фахівця ДПІ, суб’єкти господарювання можуть застосовувати програмний РРО – безкоштовний програмний продукт, розроблений податковою службою. Розповіла про порядок реєстрації ПРРО та ознайомила з його роботою.

Податківець зупинилась на перевагаг офіційного працевлаштування та зазначила, що: заробітна плата у офіційно оформленого працівника не може бути меншою за мінімальну, є право на відпустку, оплату лікарняного, достроковий вихід на пенсію; можливо притягти до відповідальності роботодавця, якщо працівника звільнено без причини або порушено законодавство про працю; є можливість страхування, якщо частина заробітної плати або робота була втрачена через бойові дії.

Також Ігор Бєлко поінформував про комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Хмельницькій області та зазначив, що дана платформа створена для якісної та оперативної комунікації податкової служби області з бізнес-спільнотою та громадськістю.

«Нинішня зустріч засвідчила, що студенти цікавляться і знають податкову новації. А такі пряму контакти розширюють їх кругозір і дозволять нам ознайомитись з їхнім трактуванням проблемних питань і шляхами їх розв’язання», - розповів заступник начальника Кам’янець-Подільської ДПІ Ігор Бєлко.

Крім цього, студентів ознайомили  з історією податків на Поділлі у музеї ДПІ.

На завершення семінару працівники ЗВО «Подільський державний університет» та студенти подякували начальнику Кам’янець-Подільської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Ользі Дворській та фахівцям-податківцям за чудову організаційну компоненту, за професійність, компетентність та готовність до співпраці! Дякуємо всім, хто сьогодні у різних сферах діяльності сумлінно і чесно сплачує податки та наближає нашу перемогу!