Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Славуті відбулося засідання виконавчого комітету з питань сплати податків та підтримки бізнесу

опубліковано 04 серпня 2022 о 16:58

Днями начальник Славутської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Володимир Яремчук взяв участь у позаплановому засіданні Славутського виконкому, на якому, зокрема, було розглянуто актуальні питання оподаткування в умовах воєнного стану.

Посадовець поінформував присутніх щодо ряду інформаційних кампаній, впровадження податкових новацій та діючого законодавства.

Зокрема, наголошено, що Законом України від 12.05.2022 №2260-ХІ для платників податків, в тому числі  фізичних осіб, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, поновлюються зобов’язання та відповідальність щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання податкової звітності.           

Володимир Яремчук ініціював запровадження в регіоні як привентивного заходу комісійного обстеження спеціалістами ДПІ, ОТГ, поліції, Держпродслужби місць здійсненя діяльності. «Такі рейди дозволяють як виявити порушення правил торгівлі, так і надати роз’яснення платникам щодо шляхів їх усунення та подальшої роботи в правовому полі. Це буде сприяти дотриманню бізнесом встановленого рівня цін на товари першої необхідності та пальне,  недопущення використання бізнесом неоформленої найманої праці та дотримання соціальних гарантій при нарахуванні та виплаті заробітної плати, дотриманню порядку розрахункових операцій» - зазначив керівник ДПІ.

Також начальник Славутської ДПІ нагадав, що  відповідно до Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»,  першого вересня збігає термін декларування громадянами   активів, які набуті у власність до 01.01.2021 і з яких не сплачено податки та збори.

Задекларувавши одноразово такі активи та сплативши податок, фізичні особи отримують можливість в подальшому уникнути кримінального переслідування за несплату податків та зборів. Ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії диференційовані та значно нижчі основної ставки -18%. Запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП.

Разом з тим, Володимир Яремчук провів роз’яснювальну роботу щодо необхідності застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, використання СГД платіжних терміналів.Обговорили також і особливості декларування доходів громадян за 2021 рік, погашення податкового боргу.