Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Онлайн_зустрічі: у Старокостянтинові під час онлайн наради обговорили новації податкового законодавства

опубліковано 26 січня 2022 о 14:20

Начальник Старокостянтинівської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Марія Коломієць взяла участь в онлайн нараді за участі представників Старокостянтинівської територіальної громади, керівників структурних підрозділів та підприємців  щодо застосування РРО/ПРРО, одноразового декларування та основних інформкампаній у 2022 році.

Марія Коломієць розповіла присутнім про особливості застосування РРО та ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи в 2022 році.

«Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи відповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій та програмні реєстратори розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків. Тобто зазначена категорія підприємців, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках чи провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та не використовує працю найманих осіб, з 1 січня 2022 року не застосовує РРО чи ПРРО та не веде облік товарних запасів», - наголосила посадовець.

Водночас зазначила, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. При цьому фізичні особи - підприємці платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Марія Коломієць звернула увагу присутніх на функціонуванні банеру «Програмні РРО» на офіційному порталі ДПС України, який містить нормативно-правові акти, повідомлення, роз’яснення, відео уроки тощо. Крім цього, наголосила на особливості одноразового добровільного декларування, так званої податкової амністії, а також на необхідність своєчасної сплати податків та єдиного внеску та на переваги «Електронного кабінету», за допомогою якого можна подати річну звітність не відвідуючи податкову інспекцію.

Очільниця розповіла також про Закон України 1525 щодо змін в оподаткуванні операцій з постачання нерезидентами електронних послуг  та про Порядок ведення підприємцями обліку торгових запасів. Зокрема зазначила, що обов’язок вести такий облік виникає  у підприємців на загальній системі оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, спрощенців на 3 групі – платників ПДВ та спрощенців, незалежно від групи, у разі якщо вони здійснюють реалізацію складної побутової техніки, реалізацію лікарських засобів, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння.

Також, Марія Коломієць зазначила, що з 01 вересня  2021 року громадяни мають право  задекларувати свої активи з яких не були сплачені податки і таким чином легалізувати їх.

Декларація подається виключно в електронному вигляді з 01.09.2021 до 01.09.2022 через Електронний кабінет платника з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 Діалог пройшов у форматі запитань – відповідей.