Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Шепетівщині активно проводять роз’яснювальну роботу щодо податкових новацій

опубліковано 11 лютого 2021 о 09:37

Працівники Шепетівської ДПІ та галузевих підрозділів Головного управління ДПС у Хмельницькій області активно проводять роз’яснювальну роботу щодо запроваджених податкових новацій. Це організація робочих зустрічей, «круглих столів», міні-семінарів.

Так, під час зустрічі з представниками Ленковецької сільської ради (ОТГ), розглянуто питання погашення податкових боргів суб’єктами господарювання до бюджету ОТГ, декларування доходів власниками паїв – одноосібниками,  вишукування інших джерел наповнення бюджету громади.

Для керівників Державної установи «Шепетівська виправна колонія (№98)» та Державного підприємства «Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України № 98» роз’яснено механізми дії Закону України від 04.12.2020 № 1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», адже в застосуванні на практиці цього закону зацікавлені як податкові органи, так і платники податків.

На зустрічі з неприбутковими організаціями обговорені питання легалізації «тіньової» зайнятості та «тіньової» заробітної плати. Роз’яснено зміни в законодавстві, особливості ведення бізнесу в умовах карантинних обмежень та особливості оплати праці найманих осіб.

Під час спілкування платникам доведено новації використання РРО/ПРРО фізичними особами підприємцями, наголошено на необхідності використання РРО з 1 січня 2021 року ФОПами - платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та ін. Наголошено, що новації у сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу та виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів. По Шепетівській ДПІ на сьогодні вже використовують класичні та програмні РРО 44 суб’єктів господарювання згаданої категорії.

   Валентина Ординська також зазначила, що з 1 січня поточного року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. Нагадала, що оподаткуванню підлягають доходи, отримані не від податкових агентів, доходи, які не підлягали оподаткуванню

при виплаті, але які не звільнені від оподаткування (інвестиційні, іноземні доходи) тощо.

   Очільниця ДПІ повідомила також, що для спрощення процедури звітуваня податківці запровадили електронний сервіс в Електронному кабінеті платника, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, отримання відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інформації щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

«Для податкової служби пріоритетом є боротьба з тіньовою економікою, впровадження сучасних електронних сервісів та інші завдання, які забезпечують наповнення бюджету. І загалом платник податків стає головною фігурою у взаємних з податковою службою, тому у нинішніх умовах бізнесу необхідна ефективна роз‘яснювальна робота як у ході зустрічей, так і у форматі онлайн спілкування, де представники підприємницької спільноти отримують реальну можливість активно обговорювати ті питання, що їх турбують», - зазначила Валентина Ординська.