Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#У_тренді: завдяки методу переконання у Хмельницькій територіальній громаді продуктивно легалізовують трудові відносини

опубліковано 28 липня 2021 о 08:17

У черговому засіданні за участю представників бізнесу міста Хмельницького, що відбулося під головуванням заступника міського голови Романа Примуша, взяли участь 48 роботодавців з числа керівників підприємств та приватних підприємців, у яких під час відвідувань працівники повідомили представникам робочої групи, що не перебувають у легальних трудових відносинах або не впевнені в офіційному працевлаштуванні.

У ході заслуховування працедавці повідомили, що не оформлені працівники, які виявляються під час заходів, проходять тимчасово випробувальний термін або стажування. Також існує проблема, що з певних причин працівники не хочуть самі оформлятись офіційно і роботодавці, враховуючи стан ринку праці, через брак кваліфікованих спеціалістів, у зв’язку із виїздом за кордон, змушені йти працівникам на певні «поступки» або брати на себе такі ризики.

«Як показала практика, подібні зустрічі та роз‘яснювальна робота в більшості випадків дають дуже хороший ефект і без застосування жодних штрафних санкцій. З початку року інформаційно-роз’яснювальною роботою та моніторингом з питань праці охоплено 2778 підприємств та підприємців. Виявлено 365 громадян, які повідомили про відсутність офіційного працевлаштування. Для громади офіційне працевлаштування і сплата податків з доходів фізичних осіб – це найважливіша стаття доходів бюджету, тому дуже важливо, що в результаті системної роботи з легалізації, середній розмір заробітної плати в МТГ постійно зростає, а в травні він перевищив середньообласний показник і складає 12123 гривень», – зазначив заступник міського голови Роман Примуш.

Як свідчать оперативні дані, роботодавці готові до діалогу з міською владою та оформляють офіційні трудові відносини з працівниками. Так, в ході наради встановлено, що у підприємців, які запрошувались на засідання, за результатами відвідувань робочої групи, оформлено 35 працівників. Решта – або не забажали працювати офіційно і роботодавці на даний час мають вакансії або перебувають у процесі оформлення, як наймані працівники чи приватні підприємці.

«Ми звертаємо увагу роботодавців на те, що такі відносини підпадають під визначення неофіційних, за що передбачені штрафні санкції. Акцентуємо, що під час випробувального періоду на працівників поширюються усі норми трудового законодавства і те, що стосовно працівника необхідно подавати повідомлення про прийом на роботу до податкових органів. Стосовно стажування, наголошуємо, що такий вид відносин можливий лише за сприяння служби зайнятості – зазначив начальник відділу праці Віталій Усенко.

«Мої колеги з числа робочої групи переконані, що окремі недоброчесні роботодавці, використовуючи незадекларовану найману працю,  «економлять» на податках та обов’язкових платежах та, використовуючи засоби нечесної конкуренції, зменшують собівартість продукції чи наданих послуг. Таким очевидним фактам дається принципова фахова оцінка відповідно до вимог закону», - зауважив заступник начальника управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Хмельницькій області Сергій Ворник.

Загалом протягом поточного періоду 2021 року здійснено відвідування 2868 суб’єктів господарювання. Стосовно 378 працівників виникли питання щодо їх офіційного працевлаштування. За результатами вжитих заходів оформили легальні трудові відносини 167 працівників. Триває робота з роботодавцями щодо інших неоформлених працівників, зокрема вживаються заходи за участю управління Держпраці у Хмельницькій області та ГУ ДПС у Хмельницькій області.

На засіданні наголошувалось на відповідальності за порушення трудового законодавства, зокрема на тому, що за одного неоформленого працівника та за виплату заробітної плати «в конверті» роботодавець може отримати штраф в розмірі 180 тис. гривень і що не варто ризикувати своїм бізнесом, оскільки розмір штрафу в десятки разів більший, ніж сума податків, які необхідно сплатити за цього ж працівника.

Водночас метою заходів, які вживаються, є не накладення штрафів та притягнення роботодавців до відповідальності, а нагадування про те, що трудові відносини мають бути офіційними та максимально прозорими, задля успішного ведення бізнесу та гідної мотивації до праці у найманих осіб. Тому робота з підвищення рівня заробітної плати, легалізації трудових відносин та, відповідно, наповнення бюджету Хмельницької міської територіальної громади проводитиметься й надалі.