Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про детінізацію доходів населення та підвищення рівня заробітної плати 

опубліковано 26 березня 2024 о 14:15

Головне управління ДПС у Хмельницькій області наголошує, що актуальним напрямком діяльності податкових органів залишається робота направлена на детінізацію доходів населення, підвищення рівня заробітної плати та збільшення, в результаті цього, надходжень податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску.
Активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота як серед суб’єктів підприємницької діяльності, так і серед громадян про недопустимість виплати та отримання заробітної плати «в конвертах», на дотриманні мінімальних гарантій в оплаті праці, підвищенні її рівня з метою збереження кваліфікованих кадрів, зупинення трудової міграції, а також належного оформлення трудових відносин.
Нагадуємо суб’єктам господарювання, що відповідно до вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, та виплати їх не в повному обсязі. 

Використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, неоформлені трудові відносини позбавляють працівника державних гарантій, негативно впливають на наповнюваність бюджету (ненадходження 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору за кожного працюючого).

А громадянам слід пам’ятати, що погоджуючись на «тіньову» зайнятість, вони наражають себе на ризики, пов’язані з захистом трудових прав та соціальним захистом. 

Довідково повідомляємо, що кожен громадянин може перевірити оформлення трудових відносин, своєчасність і повноту сплати страхових внесків, свій страховий стаж на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.