Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо здійснення торгівлі через мережу Інтернет фізичними особами-підприємцями

опубліковано 16 листопада 2023 о 11:23

Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області в ході проведення фактичних перевірок встановлено неодноразові випадки здійснення торгівлі через мережу Інтернет фізичними особами-підприємцями, які застосовують першу групу спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, що суперечить діючому законодавству.

Відповідно до п.291.4. ст.294 Податкового кодексу України суб'єкти господарювання, які застосовують першу групу єдиного податку не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Таким чином, підприємець, який здійснює діяльність через Інтернет не може бути платником єдиного податку першої групи, оскільки платники першої групи можуть здійснювати роздрібну торгівлю виключно з торговельних місць на ринках.

Також  звертаємо увагу, що підприємець-платник єдиного податку має право здійснювати торгівлю через Інтернет. Для такої діяльності має бути обрана друга або третя група єдиного податку.