Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Комунікації: відбулася робоча зустріч податківців із перевізниками Хмельниччини

опубліковано 20 вересня 2023 о 11:52

Керівники відділів управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Хмельницькій області Любов Керебко та Дмитро Ярмолюк провели робочу зустріч із фізичними особами-підприємцями, основний вид діяльності яких – вантажний автомобільний транспорт.

Податківці зазначили, що незадекларована праця (неофіційне працевлаштування) - повністю не задекларована праця – це зайнятість працівників на підприємствах без укладення трудового договору, метою чого є уникнення сплати пов’язаних з трудовою діяльністю належних платежів до бюджету з суми заробітної плати працівників. Частково незадекларована праця означає невідображення частини фактично одержаних доходів в офіційному обліку для зменшення належних податків та соціальних внесків. У разі частково не задекларованої праці формально трудовий договір сторонами укладається, але в бухгалтерському обліку офіційно відображається лише частина заробітної плати працівника.

Загалом, частково незадекларована праця означає зайнятість, на яку поширюється норми законодавства про працю, але мають місце порушення вимог щодо її адміністрування.

Незважаючи на різноманітність типів незадекларованої праці, всіх їх об’єднує одна спільна мета – ухилення від сплати податків та соціальних внесків.

Незважаючи на хибні переваги, неофіційна зайнятість знижує доходи державного бюджету, виключає низку соціальних виплат працівникам.

Наприклад, у більшості випадків, неофіційні працівники не отримують права на лікарняний лист і щорічну оплачувану відпустку. Крім того, такі працівники не мають права на компенсацію в разі нещасного випадку на виробництві та пов’язаних з роботою травм. Неформально зайнятий працівник – що означає працівник, який не підлягає соціальному страхуванню – не може розраховувати на отримання відповідних виплат у випадку тимчасової непрацездатності через захворювання, травми тощо.

Також розмовляли щодо порядку застосування РРО/ПРРО при  проведенні розрахунків за надані послуги та проінформували бізнес щодо новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).  

Податківці наголосили, що відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закону) – відновлено.   Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами фактів не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до відповідних суб’єктів господарювання будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.  

Додатково обговорено необхідність своєчасної та повної сплати податків і зборів до бюджету, недопущення податкового боргу, можливості використання електронних сервісів та інших нововведень у сфері діяльності податкової  служби України. Також обговорили заходи у напрямку детінізації праці. Посадовці звернули увагу на легалізації найманої робочої сили та підвищення рівня заробітної плати.

Наприкінці зустрічі податківці також нагадали про один із популярних електронних сервісів – Електронний кабінет, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДПС і платників у режимі реального часу, та який наразі забезпечує повний спектр послуг для платників податків як юридичних, так і фізичних осіб – підприємців та громадян. 

На запитання платників податківці надали обґрунтовані відповіді та розʼяснення.