Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робочі зустрічі: лише відкрита командна робота забезпечить реалізацію завдань з наповнення бюджету в умовах воєнного стану

опубліковано 04 серпня 2023 о 10:15

За ініціативи керівника податкової служби Хмельниччини Ірини Зленко та провідних фахівців податкової команди у форматі круглого столу відбулася робоча зустріч з представниками бізнесу, інституцій громадянського суспільства та органів виконавчої влади. Темою для комунікації стали важливі питання реалізації резервів наповнення бюджету у період воєнного стану, протидії тіньовому сегменту економіки та податкові новації.

Насамперед мова йшла про імплементацію положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», а також алгоритм визначення та сплати до бюджету мінімального податкового зобов’язання юридичними особами та фізичним особам – власникам (орендарям) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь,  підвищення якості та ефективності організації проведення цієї роботи.

Як підкреслив у своєму виступі перший заступник голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, для того, щоб виконати поставлені непрості завдання, маємо працювати однією командою. «Важливо чути не тільки бізнес, а й податкову службу. Адже мають місце ситуації, попри війну та необхідність наповнення бюджету коштами, вкрай потрібними для оборони країни і фінансування ЗСУ, окремі ділки продовжують мінімізувати сплату податків. Саме для протидії цьому потрібне об’єднання зусиль влади і громади та пряма комунікація з реальним бізнесом», - наголосив Сергій Тюрін.

Варто зазначити, що у продовження теми детінізації економіки спікер зустрічі – керівник податкової служби області Ірина Зленко запропонувала наступне засідання провести у форматі робочої зустрічі за участю представників силових структур області, що безумовно підвищить рівень протидії загрозам розхитування внутрішньополітичної ситуації на користь окупанта через ухилення від оподаткування та шкідливу податкову конкуренції. 

У ході зустрічі учасники могли поставити податківцям актуальні питання та отримати на них змістовні та компетентні відповіді. 

Загалом предметні і фахові виступи членів команди ДПС в області щодо реалізації пріоритетних завдань податкової політики, - необхідності сплати податків в умовах війни, результативності проведення фактичних перевірок, застосування РРО/ПРРО, легалізації найманої праці, реалізації алгоритму дій у випадку зупинення реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, погашенні податкового боргу додали конструктивізму діалогу.

«Наразі головне завдання роз’яснювальної роботи – забезпечити умови діяльності бізнесу, щоб він системно працював і сплачував податки. Власне, для цього підтримується системний зв’язок із ДПС та представниками бізнесу, є розуміння, яка ситуація у різних секторах економіки, що потрібно зробити для результативного наповнення бюджету. Це вибудовує ефективну систему співпраці. Бо усі ми в кінцевому підсумку працюємо на підтримку економічного фронту, який фінансово забезпечує оборону, захист суверенітету і територіальної цілісності України», - підкреслила головний податківець Хмельниччини.

Учасники діалогу дійшли висновку про необхідність проведення подальших виїзних робочих зустрічей з бізнесом та активного використання арсеналу комунікаційних можливостей ДПС, які забезпечують зв’язок з платниками у режиму 24/7, зокрема, «гарячих» телефонних ліній, комунікаційної податкової платформи, розміщення актуальних інформаційних матеріалів на субсайті та сторінці ДПС у мережі Фейсбук. 

Примітно, що у ході проведення робочої зустрічі найбільше слушних думок та пропозицій надійшло від членів Громадської ради при Головному управління ДПС у Хмельницькій області Наталії Бєлякової, Наталії Потапової, Івана Дунця, Олександра Сніховського, Юрія Ярини. «Залізним» аргументом для цього став вислів Маргарет Тетчер: гроші у державному бюджеті можуть бути лише від податків.