Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадяни України мають право інформувати відповідні служби про можливі факти корупційних правопорушень

опубліковано 13 липня 2023 о 14:51

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що кожен громадянин України має право інформувати відповідні органи про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700 «Про запобігання корупції» (далі – Закон №1700).        

 Як повідомляють у підрозділі з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області викривач – це фізична особа, яка:

· володіє інформацією про можливі факти корупційних правопорушень – фактичними даними, а саме про обставини правопорушення, місце і час його вчинення та особу, яка вчинила правопорушення;

· переконана у достовірності цієї інформації;

· отримала цю інформацію під час трудової, професійної, господарської, громадської, наукової діяльності, проходження служби чи навчання.

Повідомити інформацію про корупційні порушення можна спеціальними каналами:

внутрішніми – керівнику або уповноваженому підрозділу чи особі органу або юридичної особи, де викривач працює;

регулярними – спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції, органам, відповідальним за здійснення контролю за дотриманням законів у відповідних сферах, іншим державним органам, установам, організаціям;

зовнішніми – через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки тощо.

Проте, якщо особа повідомляє інформацію, яка явно містить ознаки корупції, у листі чи під час особистого прийому, то таку інформацію також розглядають як повідомлення викривача, якщо усі вказані вище умови дотримані.

Права та гарантії захисту викривача (ст. 53³ Закону України «Про запобігання корупції»).

Права викривачів виникають з моменту повідомлення інформації про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Викривач має право:

- бути повідомленим про свої права та обов’язки, передбачені Законом України «Про запобігання корупції»;

- подавати докази на підтвердження своєї заяви;

- давати пояснення, свідчення або відмовитися їх давати;

- на безоплатну правову допомогу у зв’язку із захистом прав викривача;

на конфіденційність;

- повідомляти про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» без зазначення відомостей про себе (анонімно);

- у разі загрози життю і здоров’ю на забезпечення безпеки щодо себе та близьких осіб, майна та житла або на відмову від таких заходів;

- на відшкодування витрат у зв’язку із захистом прав викривачів, витрат на адвоката у зв’язку із захистом прав особи як викривача, витрат на судовий збір;

- на винагороду у визначених законом випадках;

- на отримання психологічної допомоги;

- на звільнення від юридичної відповідальності у визначених законом випадках;

- отримувати інформацію про стан та результати розгляду, перевірки та/або розслідування за фактом повідомлення ним інформації.

Важливо знати, що права та гарантії захисту викривачів поширюються на близьких осіб викривача.

Захист трудових прав викривача (ст. 53⁴ Закону України «Про запобігання корупції»).

Викривачу, його близьким особам не може бути відмовлено у прийнятті на роботу, їх не може бути звільнено чи примушено до звільнення, притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, зміна умов праці, зменшення заробітної плати тощо) або загроза таких заходів впливу у зв’язку з повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Викривачу, його близьким особам, права яких порушені всупереч положенням частини першої – третьої статті 53⁴ Закону України «Про запобігання корупції», гарантується поновлення їх порушених прав.

Право викривача на конфіденційність та анонімність (ст. 53⁵ Закону України «Про запобігання корупції»).

Заборонено розкривати інформацію про особу викривача, його близьких осіб або інші дані, які можуть ідентифікувати особу викривача, його близьких осіб, третім особам, які не залучаються до розгляду перевірки та/або розслідування повідомлених ним фактів, а також особам, дій або бездіяльності яких стосуються повідомлені ним факти, крім випадків, установлених законом.

За незаконне розкриття відомостей про викривача настає відповідальність, передбачена законом. 

Право викривача на отримання інформації (ст. 53⁶ Закону України «Про запобігання корупції»).

Викривач має право отримувати інформацію про стан та результати розгляду, перевірки та/або розслідування у зв’язку із здійсненим ним повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Важливо знати, що вищевказана інформація надається викривачу за його заявою органом, юридичною особою, посадовою або службовою особою, відповідальною за розгляд, проведення перевірки та/або розслідування у зв’язку із здійсненим викривачем повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», не пізніше п’яти днів після отримання заяви, а також за кінцевими результатами розгляду, перевірки та/або розслідування.

Інформацію щодо протиправних дій з боку службових осіб ГУ ДПС у Хмельницькій області можливо надати:

-   з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: 29000, м.Хмельницький, вул. Пилипчука, 17;

-   на електронну адресу підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області km.antikor@tax.gov.ua;

-   засобами  телефонного  зв’язку:   контактний  телефон   (0382)  61-84-85.