Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуально: щодо функціонування механізму включення благодійників до Реєстру волонтерів

опубліковано 27 лютого 2023 о 09:34

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє.

З метою забезпечення контролю за оподаткуванням благодійної допомоги, отриманої благодійниками - фізичними особами на їх банківські рахунки на цілі, визначені розділом IV Податкового кодексу, в органах ДПС здійснюється облік волонтерів.

Центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (Державною податковою службою України), формується і ведеться Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації (далі – Реєстр волонтерів).

Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 №1089. 

Цей Порядок розроблено відповідно до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" та Закону України "Про волонтерську діяльність".

Порядком встановлено механізм включення волонтерів до Реєстру волонтерів, та структура цього реєстру.

Перш за все треба розуміти, що волонтер - фізична особа - благодійник (громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, яка перебуває в Україні на законних підставах), яка досягла вісімнадцятирічного віку, провадить волонтерську діяльність на добровільній та безоплатній основі, внесена до Реєстру волонтерів, згідно з Податковим кодексом України (далі - Кодекс) та Законом, надає благодійну допомогу на користь осіб, визначених розділом IV Податкового кодексу.

ДПС щодекади оприлюднює на офіційному вебпорталі ДПС (www.tax.gov.ua) такі відомості з Реєстру волонтерів:

- прізвище, ім'я, по батькові волонтера;

- категорії фізичних осіб, на користь яких надається благодійна допомога волонтером;

- реквізити незакритих банківських рахунків волонтера (найменування банку, номер рахунка, валюта рахунка, дата відкриття);

- найменування органу ДПС за основним місцем обліку волонтера;

- дата початку здійснення фізичною особою діяльності як волонтера;

- дати включення до Реєстру, внесення змін до Реєстру стосовно волонтера;

- дата припинення діяльності як волонтера;

- дата виключення з Реєстру.

Відомості про волонтерів, які містяться в Реєстрі і не оприлюднюються, є інформацією з обмеженим доступом.

Водночас, в період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів, розміщених на вебпорталі ДПС, відповідно до п.п. 4 п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2022 року № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану».

Для включення до Реєстру волонтерів фізична особа - благодійник подає до органу ДПС Заяву про включення/внесення змін до Реєстру волонтерів за формою N 1-РВ. 

Заява про включення в Реєстр волонтерів може бути подана в паперовій або електронній формі засобами Електронного кабінету або іншими засобами комунікацій.

Контролюючі органи приймають Заяви за ф. № 1-РВ, подані у паперовій формі, без додатків.

Визначені способи подання заяви для включення фізичної особи – благодійника до Реєстру волонтерів: особисто, поштою або через уповноважену особу (далі - представник) за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої нотаріально, на проведення відповідних дій (після пред'явлення повертається) та її копії.

У разі подання заяви поштою підпис фізичної особи - благодійника на заяві має бути завірена нотаріально.

Фізична особа - благодійник особисто подає Заяву до будь-якого органу ДПС, поштою або через представника Заява подається до органу ДПС за основним місцем обліку (місцем реєстрації) фізичної особи - благодійника.

У Заяві зазначаються:

- реквізити рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті).

У заяві зазначається категорія (категорії) фізичних осіб, визначених розділом IV Податкового кодексу, на користь яких надається благодійна допомога.

У заяві зазначається дата початку здійснення діяльності як волонтера, яка не може бути раніше 21 листопада 2013 року. Якщо рахунки, що призначені для здійснення благодійної діяльності, були відкриті на ім'я фізичної особи - благодійника після 21 листопада 2013 року, то дата початку здійснення діяльності як волонтера не може бути раніше дати відкриття рахунка із найменшою датою. 

Заява в електронній формі подається із зазначенням в ній коду, контролюючого органу, до якого подається заява. Територія, яка обслуговується таким контролюючим органом, має бути відповідною для адреси місця проживання фізичної особи – благодійника.

Дані заяви мають відповідати даним Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, даним паспортного документа. 

 

Про результати розгляду заяви орган ДПС протягом одного робочого дня, що настає за днем отримання заяви, повідомляє фізичну особу – благодійника у порядку, визначеному статтею 42 глави 1 розділу II Кодексу. У разі включення фізичної особи - благодійника до Реєстру волонтерів у листі зазначаються відповідні дані, це дані, які оприлюднюються, а у разі повернення документів на доопрацювання вказується причина повернення.

Включення до Реєстру волонтерів здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня. Датою включення фізичної особи - благодійника до Реєстру є дата внесення відповідного запису до Реєстру.

На сьогодні, по Хмельницькій області в Реєстр волонтерів включено понад 120 фізичних осіб – благодійників. Зазначу, що станом на 1 січня 2022 року було зареєстровано 26 благодійників. 

Така динаміка показує активну участь волонтерів Хмельниччини заради покращення соціального та економічного розвитку, якості життя в цілому. Адже, як свідчить практика, волонтери – це люди, які беруть на себе вирішення найбільш нагальних проблем держави та надають допомогу тим, хто її потребує, особливо під час війни.