Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином заповнюються таблиці 1 та 2 додатка 5 (Д5) до податкової декларації з ПДВ

опубліковано 22 грудня 2022 о 14:59

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 21).

Відповідно до п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21 у рядку 5 податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) вказуються обсяги операцій з:

постачання товарів/послуг, які відповідно до ст. 196 Податкового кодексу України від 02.10.2010 № 2755-VI (далі – ПКУ) включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування;

постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до пп. 186.2, 186.3 ст. 186 ПКУ;

постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнених від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ та звільнених відповідно до міжнародних договорів (угод) та коригування за такими операціями.

У рядку 5.1 (з рядка 5) вказуються обсяги операцій (з урахуванням коригування), які звільнені від оподаткування (розд. V ПКУ, підрозд. 2 розд. XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)). Коригування обсягів за такими операціями окремо відображається у рядку 5.1.1.

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, та підприємств (організацій) осіб з інвалідністю обов’язковим є подання додатка 5 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д5)» до декларації (далі – Додаток 5) (п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21).

Таблиця 1 Додатка 5 до декларації заповнюється в розрізі операцій, що не є об’єктом оподаткування, операцій з постачання послуг, що здійснюються за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ст. 186 ПКУ за межами митної території України наступним чином:

у графі 2 відображається назва операції, що відповідає наведеним у відповідних підпунктах п. 196.1 ст. 196 та пп. 186.2, 186.3 ст. 186 ПКУ операціям;

у графі 3 – норма ПКУ (підпункт, пункт та стаття ПКУ), за якою операція відноситься до такої, що не є об’єктом оподаткування ПДВ або за якою місце постачання послуги визначається за межами митної території України;

у графі 4 – обсяг постачання (загальною сумою за звітний період без розшифровки в розрізі контрагентів) по такій операції.

Таблиця 2 Додатка 5 заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ, у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку, відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Дані щодо найменування та коду відповідної податкової пільги згідно з довідниками пільг вказуються в графах 2 «Найменування податкової пільги» та 3 «Код податкової пільги згідно з довідником пільг» таблиці 2 Додатка 5.

Довідники пільг розміщено на вебпорталі ДПС в рубриці Головна/Довідники, Реєстри, Переліки/Довідники/Довідники пільг за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html.

У разі відсутності коду пільги у довідниках податкових пільг станом на дату подання декларації у графі 2 таблиці 2 Додатка 5 проставляється умовний код «99999999».

Інші графи таблиці 2 Додатка 5 заповнюються наступним чином:

у графі 4 вказується сума податку, не сплачена до бюджету у звітному (податковому) періоді у зв’язку з отриманням податкової пільги, розрахунок якої здійснюється окремо для кожної з податкових пільг відповідно до вимог п. 3 розд. V прим. 1 Порядку № 21 без наростаючого підсумку з початку звітного року;

у графі 5 – обсяги звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг у розрізі пільг.

Значення графи 5 таблиці 2 Додатка 5 рядка «Усього ***» переноситься до рядків 5 та 5.1 декларації;

у графах 6 – 9 таблиці 2 Додатка 5 до декларації відображаються обсяги операцій з придбання (як у поточному так і попередніх звітних (податкових) періодах) товарів/послуг, за ставками 20 відс., 7 відс., 0 відс. або 14 відс., які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг.

У разі використання у поточному звітному (податковому) періоді придбаних товарів/послуг одночасно у декількох звільнених від оподаткування операціях, у графах 6 – 9 таблиці 2 Додатка 5 вказуються обсяги придбання таких товарів/послуг пропорційно їх використанню у відповідних пільгових операціях.