Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Облік нерезидентів як платників податків

опубліковано 12 вересня 2022 о 16:52

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує.

Відповідно до вимог п. 64.5 ст. 64 та ст. 133 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) нерезиденти зобов’язані стати на облік у контролюючих органах, якщо вони (з присвоєнням 9-ти значного номеру): 

  • здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи; 
  • придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні; 
  • відкривають рахунки в банках України; 
  • здійснюють господарську діяльність в Україні через постійні представництва; 
  • набувають право власності на інвестиційний актив, визначений абзацами третім-шостим пп. «е» пп. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні. 

В останніх двох випадках нерезидент реєструється платником податку на прибуток.

       Види нерезидентів відповідно до Кодексу:

  • ·       іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з  місцезнаходженням на території України;
  • ·       дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій на території України;
  • ·       фізичні особи, які не є резидентами України (п.п.14.1.122¹)

Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нерезидентами:

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та облік визначає Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464. П.1 ч.4 Закону №2464 визначено що  платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема:  дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ,  організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України. зазначені  організації ,  використовуючи працю найманого персоналу (застрахованих осіб), повинні братись на облік контролюючим органом у порядку визначеному Законом № 2464 та Порядком обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014№1162, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.12.2014 за №1553/26330.