Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Чемеровецькій ДПІ проводять консультаційні зустрічі з підприємцями

опубліковано 06 червня 2022 о 16:10

Податківцями Чемеровецької ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області  проведено робочі зустрічі щодо застосування РРО та/або ПРРО фізичними особами-підприємцями, платниками єдиного податку ІІ-ІV групи. Присутніх ознайомили з основними новаціями у сфері застосування розрахункових операцій та обліком товарних запасів та особливостями застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування тощо.

В ході спілкування доведено інформацію щодо використання суб’єктами господарювання касових апаратів. Зокрема зазначено, що з 1 січня 2022 року підприємці - платники єдиного податку ІI-IV груп при здійсненні розрахунків з покупцями за готівку чи через карткові рахунки зобов’язані застосовувати РРО або програмний РРО, крім ФОП 1 групи. Водночас, посадовці наголосили на перевагах застосування безкоштовного програмного реєстратора, який можна завантажити з сайту ДПС України на телефон, планшет чи інший гаджет та зареєструвати, подавши заяву за формою 1-ПРРО через «Електронний кабінет».

Податківці нагадали також про основні норми Закону України від 15.06.2021 №1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Зокрема зазначили, що збір з добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок, визначених Податковим кодексом України та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, яка подається в електронній формі через Електронний кабінет.  Задекларувати неоподатковані активи можна до 1 вересня 2022 року.

Крім того під час зустрічі обговорили основні зміни у податковому законодавстві, зокрема щодо Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закону №2260- ІХ, Закону № 2142-IX, Закону №1539-IX, Закону № 1914-IX, №1946-ІХ, тощо. Йшлося щодо можливості переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 вiдсотки доходу пiсля 01 квітня 2022 року, щодо декларування доходів громадян за минулий рік. Поінформовано присутніх про відновлення фактичних перевірок бізнесу.

Під час зустрічі підприємці отримали відповіді на запитання та друковану продукцію.