Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Відкритий_діалог: засідання «круглого столу» у Летичівській ДПІ щодо новацій податкового законодавства в умовах воєнного стану

опубліковано 06 червня 2022 о 09:30

Днями начальник Летичівської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Олена Савіцька провела засідання «круглого столу» з платниками податків на тему «Новації податкового законодавства в умовах воєнного стану».

Олена Савіцька повідомила про основні зміни у податковому законодавстві. Законами України від 03 березня 2022 року № 2118-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» та від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) внесено зміни, відповідно до яких тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265).

Очільниця проінформувала, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану та звернув увагу, що у період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Посадовець повідомила учасників «круглого столу» про основні вимоги Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» та Закону України 14 грудня 2021 року № 1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», що набрали чинності з 01 січня 2022 року.

Керівник ДПІ прокоментувала, що кампанія декларування доходів громадян, одержаних протягом 2021 року продовжується. Так, п.п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Олена Савіцька нагадали також про основні норми Закону України від 15.06.2021 №1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Зокрема зазначили, що збір з добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок, визначених Податковим кодексом України та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, яка подається в електронній формі через Електронний кабінет.  Задекларувати неоподатковані активи можна до 1 вересня 2022 року.

На завершення додала, що сплата податків – це підтримка держави, якої сьогодні вона потребує як ніколи!