Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: летичівські податківці знайомлять платників з податковими новаціями

опубліковано 11 січня 2022 о 17:45

З метою широкої обізнаності громадян та платників податків з новаціями податкового законодавства у Летичівській ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області проводяться щотижневі зустрічі з відвідувачами ЦОПу.

Так, під час нещодавньої зустрічі з підприємцями  начальник інспекції Олена Савіцька розповіла про зміни, що стосуються застосування РРО або ПРРО. Зокрема, посадовиця зазначила, що з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від обраного виду діяльності. При цьому звернула увагу, що зазначені групи спрощенців, які здійснюють діяльність на території сіл, звільнені від обов’язку використання РРО. Також за словами посадовиці можуть не застосовувати РРО і платники єдиного податку 1 групи.

Крім цього, Олена Савіцька повідомила про запровадження з 26 листопада п.р. для фізичних осіб – підприємців обов’язку ведення обліку товарних запасів. Зокрема зазначила, що вести такий облік зобов’язані фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість та підприємці другої - четвертої груп, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних виробів.   

Також Олена Савіцька розповіла про проведення з 1 вересня 2021 року кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів громадян, які були придбані до 1 січня 2021 року, та з яких не були сплачені податки і збори. Зокрема розповіла, хто може скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування, які об’єкти підлягають декларуванню, в які терміни подавати декларацію, які ставки одноразового збору та терміни сплати задекларованих зобов’язань.

Посадовиця звернула увагу, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян, які мають право на таке декларування, а декларація подається в електронній формі через Електронний кабінет.

Крім того, на зустрічі обговорили переваги спілкування з податковою за допомогою електронних сервісів, одним з яких є Електронний кабінет. Як зазначила Олена Савіцька, у приватній частині електронного кабінету можна сформувати та надіслати до органів ДПС податкову та фінансову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків, сплатити податки та перевірити наявність чи відсутність податкового боргу.