Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надсилання резидентом України повідомлення про початок або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою

опубліковано 11 січня 2022 о 11:16

Головне управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», розділ І Податкового кодексу України (далі – ПКУ), доповнено ст. 392 «Контрольовані іноземні компанії», яка відповідно до Закону України від 17 грудня 2021 року № 1117-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування» набрала чинності з 01.01.2022.

Згідно з внесеними змінами, фізична або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

► кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 392 ПКУ;

► заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

► кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрат визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 392 ПКУ;

► ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Дані вимоги зазначені підпунктом 392.5.5 пункту 392.5 статті 392 ПКУ.

Форма та Порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 № 512, який набув чинності 01.01.2022 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.11.2021 №1525/37147) (далі – Наказ № 512).

Відповідно до Наказу № 512 Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Повідомлення) надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форма Повідомлення складається із п’яти розділів, а саме:

І розділ – Дані щодо фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України (контролюючої особи), що надсилає Повідомлення;

ІІ розділ – Дані щодо іноземної юридичної особи або утворення без статусу юридичної особи,

ІІІ розділ – Інформація щодо набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі,

IV розділ – Інформація щодо початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою,

V розділ – Інформація щодо майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента та основним місцем обліку юридичної особи – резидента.

Надсилання Повідомлення здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог ПКУ, Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Закону України «Про електроні документи та електронний документообіг».

У разі набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі, майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи; початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою стосовно частки в активах, доходах чи прибутку декількох осіб Повідомлення надсилається щодо кожної особи окремо.

Після надходження до контролюючого органу Повідомлення в електронній формі здійснюється обробка Повідомлення відповідно до вимог абзацу десятого п. 42.6 ст. 42 глави 1 розділу II ПКУ.