Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальна_тема: податківці і підприємці провели прямий діалог щодо особливостей застосування РРОПРО з 1 січня 2022 року

опубліковано 28 грудня 2021 о 10:12

У Хмельницькій обласній державній адміністрації відбувся «круглий стіл» з фізичними особами – підприємцями щодо нових правил застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 січня 2022 року. На численні запитання учасників зустрічі від Головного управління ДПС у Хмельницькій області відповідали начальник управління податкового аудиту Наталія Михайлюк та начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Володимир Ковальський.

Саме з 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим.

Тому запитання від підприємців стосувалися ново змін, які відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлюють обов’язковість застосування РРО та/або ПРРО для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Підприємцям необхідно обрати та зареєструвати реєстратор розрахункових операцій (РРО) або програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО). Нововведення стосуються фізичних осіб-підприємців 2-4 груп, незалежно від виду їхньої діяльності та рівня доходу, зокрема це інтернет-магазини, ресторани, кафе, турагенції, готелі, крамниці, магазини ювелірних виробів тощо.

Не користуватимуться касовими апаратами ФОПи 1-ї групи - підприємці, які не мають найманих працівників і здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Загалом зустріч відбулась у конструктивному руслі і завдяки формату: запитання – відповідь додала впевненості та оптимізму її учасникам, які крім того отримали рекомендації щодо застосування програмних РРО та знайомства з новинами від податкової служби через її офіційний портал та сторінки у соціальних мережах.