Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Інформкампанія: податківці надали роз’яснення з адміністрування ПДВ в онлайн форматі

опубліковано 26 листопада 2021 о 14:30

Відповіді на запитання, які надійшли до Головного управління ДПС у Хмельницькій області під час сеансу телефонного зв’язку „гаряча лінія” на тему:  «Адміністрування податку на додану вартість» за участю заступника начальника управління з питань вявлення та опрацювання податковх ризиків ГУ ДПС у Хмельницькій області Олександра Банашка.

 

Запитання 1

При отриманні орендної плати за договором суборенди земельних ділянок державної або комунальної власності виникають податкові зобов’язання з ПДВ?

 

Відповідь:

Здійснювати перерахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, до місцевого бюджету повинен виключно орендар, який уклав з відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування договір оренди земельної ділянки.

Орендна плата за договором суборенди земельної ділянки державної або комунальної власності не надходить безпосередньо до відповідного бюджету, а зараховується на банківський рахунок платника податку (особи, що уклала договір суборенди землі), тому вартість наданих послуг у межах договору суборенди (орендна плата) є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою 20 відсотків.

 

Запитання 2

Чи нараховуються податкові зобов’язання при здійсненні операцій із списання ТМЦ, в тому числі зіпсованих?

 

Відповідь:

Оскільки платником ПДВ здійснюється операція зі списання товарно-матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих), то вони починають використовуватись в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника податку. Так як під час придбання товарно-матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих) суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, то платник податку повинен не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання, здійснити нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за основною ставкою виходячи з вартості придбання таких товарно-матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих).

 

Запитання 3

 Сума судового збору, який за рішенням суду платнику податку компенсує друга сторона є об’єктом оподаткування ПДВ?

 

Відповідь:

Сума документально підтвердженого судового збору, який за рішенням суду платнику податку у повному обсязі або частково компенсується другою стороною, не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг, тому ПДВ за такою операцією не нараховується.

 

Запитання 4 Чи підлягає анулюванню платник ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення?

 

Відповідь:

Реєстрація платника ПДВ, що реорганізується шляхом приєднання, злиття, поділу та перетворення (у випадку якщо датою державної реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, є дата завершення перетворення), підлягає анулюванню. Не підлягає анулюванню реєстрація платника ПДВ, що реорганізується шляхом виділу.

 

Запитання 5 За якою ставкою оподатковуються ПДВ операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції?

 

Відповідь:

Відповідно до п.п. «г» п. 193.1 ст. 193 ПКУ застосовується ставка ПДВ у розмірі 14 відс. по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91, крім операцій з ввезення на митну територію України товарів, визначених у п. 197.18 ст. 197 ПКУ.

 

 

Головне управління ДПС у Хмельницькій області