Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Представники влади і громади Хмельниччини обговорили стан погашення заборгованості із зарплати на підприємствах краю

опубліковано 13 жовтня 2021 о 12:04

У Хмельницькій обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, у роботі якого взяв участь заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк. Провів засідання перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. На порядок денний виносилося питання про стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області.

Розпочинаючи спілкування, Сергій Тюрін наголосив, що наразі питання погашення заборгованості знаходиться на посиленому контролі Уряду. Так, Мінекономіки створено Міжвідомчу робочу групу з питань погашення заборгованості із заробітної плати, постійно проводяться засідання щодо вирішення проблемних питань із заборгованою заробітною платою в області.

Зокрема, на останньому засіданні у вересні поточного року Мінекономіки наголошено на необхідності виконання доручення Прем’єр-міністра України стосовно погашення заборгованості у повному обсязі до кінця року на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість до 15 млн грн, а також щодо погашення заборгованості щонайменше на 50 відсотків на активних підприємствах, сума заборгованості яких перевищує 15 млн гривень.

Таким чином, додав посадовець, існує нагальна потреба в продовженні активної роботи в напрямку погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області.

Більш детально з даного питання доповіла директорка Департаменту економічного розвитку ОДА Олена Бохонська. Посадовиця проінформувала, що станом на 01.10.2021 в області налічується 21 підприємство-боржник із загальною сумою заборгованої заробітної плати 21533,9 тисяч гривень. В переліку 3 державних підприємства, 8 комунальних та 10 приватної форми власності.

У структурі боргу найбільшу частку – 43,5 відсотка займають державні підприємства: «Нігинський кар’єр», «55 управління начальника робіт» та «ВОЄНКОНВЕРС 43» із загальною сумою заборгованості 9354,1 тисяч гривень.

Борг комунальних підприємств становить 6512,3 тис. грн, або 30,2 відсотка. Інші підприємства (приватні) мають заборгованість в сумі 5667,5 тис. грн, або 26,3 відсотка (у тому числі третина заборгованості – це борг банкрута ПрАТ «Кам’янець-Подільський Автоагрегатний завод» з боргом 1,7 млн гривень).

Поряд з цим, слід звернути увагу, що за останній місяць 2 комунальних підприємства повністю погасили борги по заробітній платі – це «Старосинявський комунгосп» та «Понінка тепломережі».

В продовження актуального діалогу присутні заслухали представників підприємств-боржників та обговорили подальші кроки для ліквідації боргу із заробітної плати в області.

Окремої уваги заслуговує не менш важливе питання – рівень заробітної плати. За цим показником у січні-серпні 2021 році область посіла 15 місце по Україні. Так, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у серпні 2021 року по області становила 11815 грн, що на 1090 грн або на 10,2 відсотка більше ніж на початок року.