Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо податкової декларації з податку на прибуток підприємств

опубліковано 29 вересня 2021 о 16:50

За який звітний (податковий) період подається фінансова звітність разом з Податковою декларацією з податку на прибуток підприємств/ Звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації у разі включення неприбуткового підприємства, установи та організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій в середині кварталу звітного року

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що згідно з абзацами першим – другим п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України платник податку на прибуток (крім платників податку на прибуток, які відповідно до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 996) зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом) подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону № 996 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають разом з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором. Звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) подаються платниками податку згідно з цим абзацом за формою, визначеною згідно з Законом № 996, у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Пунктом 137.4 ст. 137 ПКУ встановлено, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік, окрім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ. При цьому Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового звітного періоду.

Підпунктом «в» п. 137.5 ст. 137 ПКУ встановлюється річний податковий (звітний) період для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період, не перевищує 40 млн. гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Для неприбуткових, підприємств, установ та організацій (далі – неприбуткові організації), які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПКУ (п.п. 133.4.7 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).

Неприбуткові організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі – Звіт) за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, та річну фінансову звітність (абзац дев’ятий п. 46.2 ст. 46 ПКУ).

Слід зазначити, що фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються відповідно до абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, є додатком, зокрема, до Декларації (Звіту) та її невід’ємною частиною (абзац третій п. 46.2 ст. 46 ПКУ).

Законом № 996 визначаються правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні.

Статтею 13 Закону № 996 встановлено, що звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Зокрема, проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 року № 419 зі змінами та доповненнями затверджено Порядок подання фінансової звітності (далі – Порядок).

Згідно з п. 2 Порядку платники податку на прибуток у визначених законом випадках подають органу державної податкової служби у порядку, передбаченому ПКУ для подання податкової декларації, проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність.

З огляду на викладене, у разі включення неприбуткової організації до Реєстру в середині кварталу звітного (податкового) року, така організація повинна подати до контролюючого органу за місцем обліку:

за період перебування на загальній системі оподаткування – Декларацію за звітний (податковий) період: квартал, півріччя, три квартали або рік (в залежності від базового звітного (податкового) періоду, який використовується платником податку на прибуток підприємств) із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) періоду до дати включення до Реєстру та квартальну фінансову звітність за відповідний звітний період;

за період перебування у Реєстрі – Звіт за звітний (податковий) період рік із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року та річну фінансову звітність.

Водночас варто відмітити, що платник податку/неприбуткова організація може подати доповнення до такої Декларації/Звіту, передбачене п. 46.4 ст. 46 ПКУ, із поданням пояснень щодо обрахованих показників податкової та фінансової звітності за відповідні періоди у довільній формі, із зазначенням про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації/Звіті. Таке доповнення вважатиметься невід’ємною частиною Декларації/Звіту. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.