Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Війтовецькій ОТГ відбувся робоча зустріч щодо одноразового декларування

опубліковано 28 вересня 2021 о 09:01

В приміщенні Війтовецької ОТГ  відбулась  робоча зустріч начальника Волочиської ДПІ Анатолія Саланського з керівництвом  Війтовецької селищної Ради.

Під час зустрічі Анатолій Саланський довів до присутніх норми Закону України  від 15 червня 2021 року № 1539-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Посадовець детально розповів, що в спеціальній декларації необхідно зазначити активи, які знаходяться на території України або за її межами, зокрема, валютні цінності та права грошової вимоги, рухоме і нерухоме майно, цінні папери, частки у майні юридичних осіб, інші активи. Щодо коштів у готівковій формі, то їх необхідно спершу розмістити на спецрахунок в банківській установі, а потім задекларувати.

За його словами, із задекларованих активів необхідно сплатити 2,5% від вартості державних облігацій України, 5% вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться в Україні та 9% вартості валютних цінностей та інших активів, що знаходяться за кордоном.

Також, норми законодавства передбачають можливість сплати узгодженого зобов’язання трьома рівними частинами. Але тоді ставки збору будуть вищими – 3%, 6% та 11,5% відповідно.      

Спеціальна декларація подається громадянами виключно в електронному вигляді. Тому наявність чи необхідність отримання ключа цифрового підпису стає першочерговим завданням для фізичної особи, яка матиме намір скористатись одноразовим декларуванням.

На завершення Анатолій Саланський, розповів про терміни сплати збору. Зокрема, після подання спеціальної декларації, сплатити зобов'язання необхідно протягом 30 календарних днів. У разі сплати спеціального збору трьома рівними частинами, першу частину заявник сплачує протягом 30 календарних днів з дати подання спецдекларації, другу частину − до 1 листопада 2023 року, а третю частину − до 1 листопада 2024 року.

Крім цього в ході зустрічі обговорювались питання належної взаємодії Головного управління ДПС у Хмельницькій області з об’єднаною територіальною громадою Війтовецької селищної Ради щодо організації роботи з метою  виявлення громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність, але не є зареєстровані в ЄДР, виявлення майна та активів на території громади  для нарахування майнових податків, виявлення СПД, що фактично займаються реалізацією підакцизних товарів та по яких відмічається тенденція заниження реалізації підакцизних товарів, якісного виконання бюджетних призначень громади.