Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що відноситься до загального і до спеціального використання об’єктів тваринного світу

опубліковано 24 вересня 2021 о 15:37


Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що згідно з ст. 10 Закону України від 13 грудня 2001 року № 2894-ІІІ «Про тваринний світ» із змінами та доповненнями (далі - Закон), громадяни відповідно до закону мають право на загальне і спеціальне використання об’єктів тваринного світу.

Громадянам гарантується право безоплатного загального використання об’єктів тваринного світу для задоволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних тощо).

Відповідно до ст.ст. 16 та 17 Закону загальне використання об’єктів тваринного світу здійснюється без вилучення об’єктів тваринного світу з природного середовища (за винятком любительського і спортивного рибальства у водних об’єктах загального користування в межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову).

До спеціального використання об’єктів тваринного світу належать усі види використання тваринного світу (за винятком передбачених законодавством випадків безоплатного любительського і спортивного рибальства у водних об’єктах загального користування), що здійснюються з їх вилученням (добуванням, збиранням тощо) із природного середовища.

Спеціальне використання об’єктів тваринного світу здійснюється лише за відповідними дозволами чи іншими документами, що видаються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України від 25 січня 1996 року № 123 «Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин» зі змінами та доповненнями. Ця вимога поширюється також на власників чи користувачів земельними ділянками, на яких перебувають (знаходяться) об’єкти тваринного світу.