Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_часі: актуальні питання оподаткування, погашення та упередження податкового боргу обговорено на зустрічах з платниками

опубліковано 23 вересня 2021 о 09:53

Темою нещодавніх робочих зустрічей заступника начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчука, фахівців управління по роботі з податковим боргом із керівниками економічно активних підприємств-боржників було обговорення шляхів погашення податкового боргу підприємств та недопущення такої ситуації в майбутньому.

У ході діалогу наголошено на можливих джерелах сплати грошових зобов’язань та погашення податкового боргу. Також зосереджено увагу на операціях із заставним майном, яке може бути реалізоване в рахунок погашення наявних боргів та доведено інформацію щодо проведеної позовної роботи ГУ ДПС в області щодо стягнення заборгованості до бюджету.  

«У ході зустрічей з керівниками економічно активних підприємств-боржників протягом вересня поточного року предметно обговорено практичні шляхи та механізми залучення джерел сплати грошових зобов’язань та погашення податкового боргу. З метою упередження виникнення податкового боргу та оздоровлення фінансового стану підприємств, які мають тимчасові фінансові труднощі, Податковим кодексом України передбачено надання розстрочень податкових зобов’язань та податкового боргу. Застосування процедури розстрочення надає можливість платнику своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою та уникнути накопичення боргів», - зазначив заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук.

Також посадовець наголосив, що з 1 вересня 2021 року громадяни України матимуть право задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, та таким чином легалізувати їх. Ця можливість надана нормами Закону № 1539  про проведення одноразового добровільного декларування. Так, декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Це –  фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, та фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.     

Декларація подається до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, безпосередньо платниками в електронній формі засобами Електронного кабінету.

Йшлося і про інші податкові новації, зокрема щодо застосування РРО/ПРРО, електронні податкові сервіси, легалізацію зайнятості населення, тощо.