Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове добровільне декларування є правом, а не обов’язком фізичної особи – Володимир Яремчук

опубліковано 13 вересня 2021 о 16:33

Начальник Славутської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Володимир Яремчик провів зустріч з керівником приватного підприємства «Славута-Юнікс» Юрієм Федотовим, щодо позитивних сторін запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Володимир Яремчик проінформував про об’єкти, які підлягають та не підлягають обов’язковому декларуванню, однак при цьому буде вважатися, що податки з таких активів сплачені. До останніх, зокрема, відносяться квартири, площа яких не перевищує 120 кв м, житлові будинки, площею не більше 240 кв м, та земельні ділянки у межах безоплатної приватизації. Не підлягають обов’язковій декларації один транспортний засіб особистого некомерційного використання та інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.

Звернув також увагу на те, що готівка в національній та іноземній валютах може бути задекларована в одноразовій (спеціальної) добровільній декларації за умови розміщення її на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового добровільного декларування, розмір якого є суттєво меншим ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, а для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Скориставшись правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації фізична особа отримає можливість без застережень використовувати такі активи в майбутньому та в подальшому формувати позитивну податкову історію.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Крім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками.

 «Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи», - відмітив посадовець.