Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Прямі_контакти: інвентаризація природних ресурсів дозволить віднайти додаткові джерела наповнення місцевих бюджетів

опубліковано 10 вересня 2021 о 10:15

Територіальні громади мають у першу чергу бути зацікавлені у тому, щоб якнайшвидше провести інвентаризацію наявних на території водних і лісових ресурсів та об’єктів комунальної власності, оскільки це дозволить збільшити надходження до їх бюджетів та максимально раціонально і якісно використовувати природні ресурси надалі. Про це зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик під час засідання обласної комісії з інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності, у якому взяли участь представники Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Посадовець нагадав, що це завдання було визначене Рішенням РНБО України «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» та вступило в дію відповідно до Указу Президента України навесні цього року.

Саме тому засідання комісії мало на меті провести аналіз тих кроків, які уже зроблені в області задля його виконання, а також напрацювання подальших планів і шляхів координації дій ОДА, РДА та органів місцевого самоврядування з представниками управлінь Держгеокадастру, Офісу водних ресурсів, лісівниками, податківцями та іншими фахівцями, що наділені повноваженнями у цій сфері.

Як зазначалося на засіданні, одним із таких кроків має бути створення та налагодження роботи спільних комісій на місцях із залученням представників райдержадміністрацій і територіальних громад. Також першочергові завдання – визначення можливих джерел фінансування робіт з інвентаризації та підготовка для розгляду на сесіях місцевих рад відповідних рішень щодо передачі об’єктів у користування.

Учасники робочої зустрічі заслухали інформацію профільних фахівців, які звернули увагу очільників райдержадміністрацій та голів громад на важливі моменти, які мають бути враховані при проведенні інвентаризації.  Зокрема, щодо важливості проведення паспортизації водних об’єктів, що дасть змогу територіальній громаді отримати повну інформацію про стан водойм. Аби виконати цю роботу, рекомендовано розглянути можливість укладання громадами угод на розроблення паспортів водних об’єктів та  гідротехнічних споруд з підприємствами, установами та організаціями, які мають відповідні технічні можливості.

Водночас голови громад мають скласти чітке уявлення про площу ділянок лісів на своїй території та про те, хто є користувачами, адже за кожний гектар лісу до бюджету мають бути сплачені податки. У разі, якщо на території громади є ділянки, які не надані в користування, мають бути встановлені їх межі та ініційоване рішення про надання в постійне користування лісогосподарським підприємствам.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Білик закликав очільників громад активніше долучатися до проведення інвентаризації земельних ділянок та об’єктів комунальної власності на їх територіях, сприяти відповідній роботі  фахівців профільних відомств, а також обов’язково передбачити у бюджетах на наступний рік відповідне  фінансування таких заходів.