Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: «Ваш добробут залежить від ваших власних рішень. Декларуй», - Володимир Яркемчук

опубліковано 20 серпня 2021 о 14:30

На  засіданні виконавчого комітету Славутської міської ради начальник Славутської ДПІ Володимир ЯРЕМЧУК  довів до присутніх інформацію  про запровадження державою з 1 вересня 2021 року одноразового (спеціального) добровільного декларування.  Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»  громадянам надається можливість  задекларувати  активи, які набуті у власність до 01.01.2021р. і з яких не сплачено податки та збори.

Задекларувавши одноразово такі активи та сплативши податок, фізичні особи отримують можливість в подальшому уникнути кримінального переслідування за несплату податків та зборів.  Для декларування коштів обов’язковою умовою є їх зарахування  на банківські рахунки. Для цього будуть відкриватись спеціальні банківські рахунки і зараховані на них кошти не підлягатимуть фінансовому моніторингу.

Ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії диференційовані. Запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

На добровільне декларування активів відведено рік- із 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Проект декларації Міністерством фінансів вже розроблено. В податковій службі України спеціалісти працюють над створенням програмного забезпечення для подання такої декларації через електронний кабінет платника податків.

Тож саме час уважно вивчити всі норми прийнятого закону та прийняти для себе виважене рішення щодо необхідності подання такої декларації. Адже в разі її подання  не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані активи; відомості, що містяться в деклараціях   не можуть розголошуватись  без письмової згоди на те декларанта. В подальшому  до декларанта, який сплатив у повному обсязі  суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, не можуть розпочинатися провадження у справах про адмінправопорушення за порушення податкового та валютного законодавства, не можуть застосовуватись заходи забезпечення кримінального провадження, застосовуватись запобіжні заходи та вчинятися слідчі дії у кримінальному провадженні у зв’язку  з придбанням, створенням, одержанням, використанням, зазначених в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активів за будь-який період до1 січня 2021 року.  Слід також врахувати, що встановлені ставки податку є значно нижчими ніж  діючі 18 відсотків податку на дохід фізичних осіб та 1,5 відсотка військового збору.

Для отримання детальної інформації з питань одноразового декларування звертатись до Славутської ДПІ за телефонами 7-12-95 та 7-05-26

«Ваш добробут залежить від ваших власних рішень. Декларуй», - підсумував Володимир Яркемчук.