Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: «Ми повинні стати частиною змін, які ми хочемо бачити. Декларуй», – Валентина Ординська

опубліковано 20 серпня 2021 о 12:06

На засіданні виконавчого комітету Шепетівської міської Ради начальник Шепетівської  ДПІ Валентина Ординська розповіла про  основні положення Закону України від 15.06.2021 № 1539 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Валентина Ординська зазначила, що легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування, громадяни мають змогу впродовж року з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року шляхом подання спеціальної декларації.

За словами керівника ДПІ, добровільному декларуванню підлягають валютні цінності, нерухоме та рухоме майно, земельні ділянки, цінні папери, паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права; будь-які джерела отримання дивідендів чи інших видів доходу, наприклад, депозит у банку, права інтелектуальної власності, пам’ятні монети і банкноти. Для того, щоб задекларувати готівкові гроші, які не розміщені на рахунку в банку їх потрібно розмістити на спеціальному рахунку в банку України до подання декларації.

Також присутнім роз’яснено за якими ставками оподатковуються задекларовані активи. «За валютні цінності на рахунках у банках в Україні, а також інші активи, що знаходяться в Україні необхідно буде сплатити збір за ставкою 5 відсотків, - сказала начальник податкової, - за  валютні цінності та інші активи, що знаходяться за кордоном збір розраховується за ставкою 9 відсотків, з номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року необхідно буде сплатити збір за ставкою 2,5 відсотки. Для сплати нарахованої суми збору законом надано 30 календарних днів після подання декларації».

Законом передбачена можливість розбити платіж на 3 роки, але за вищими ставками. Так, за майно в Україні ставка зросте з 5 до 6 відсотка, за закордонні цінності – з 9 до 11,5 відсотка, за вартість державних облігацій України  – з 2,5 до 3 відсотків.

Також очільниця наголосила, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі через електронний кабінет платника.

На завершення зустрічі Валентина Ординська зауважила, що одноразове декларування є добровільним, тобто громадянин самостійно приймає рішення про подання спеціальної електронної декларації. Якщо людина не подала декларацію в період нульового декларування, для податкової це буде означати, що у неї немає майна понад встановлені норми і після закінчення амністії до них можуть бути застосовані санкції. Водночас, у випадку декларування таких активів, декларанту надаються певні гарантії, зокрема він звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

«Ми повинні стати частиною змін, які ми хочемо бачити. Декларуй», - підсумувала Валентина Ординська.