Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Починаючи з якого періоду господарські операції з нерезидентами можуть визнаватися контрольованими (трансфертне ціноутворення)

опубліковано 20 серпня 2021 о 09:30


Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що відповідно до п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, а саме господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі внесення змін до переліку організаційно-правових форм нерезидентів у розрізі держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до цього підпункту, вони набирають чинності з 01 січня звітного року, що настає за календарним роком, у якому внесено такі зміни.

Якщо нерезидентом, організаційно-правова форма якого включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, у звітному році сплачувався податок на прибуток (корпоративний податок), господарські операції платника податків з таким нерезидентом за відсутності критеріїв, визначених підпунктами «а» – «в» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, визнаються неконтрольованими.

Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04 липня 2017 року № 480 (далі – Перелік № 480), до якого постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 року № 1100 (далі – Постанова № 1100), яка набрала чинності з 01.01.2020, внесено зміни.

До Переліку № 480 включено резидентів з організаційно-правовими формами (скорочена назва (абревіатура), назва українською мовою):

Австрійської Республіки – GmbH (und) Co.KG, Командитне партнерство;

Федеративної Республіки Німеччини – GmbH (und) Co.KG, Командитне партнерство; AG (und) Co.KG, Командитне партнерство; UG (und) Co.KG, Командитне партнерство; GmbH (und) Co. KGaA, Акціонерне командитне партнерство; AG (und) Co. KGaA, Акціонерне командитне партнерство; GmbH (und) Co. OHG, Повне партнерство;

Республіки Польща – Sp.zo.o.S.K., Партнерство з обмеженою відповідальністю; Sp.zo.o.S.J., Повне партнерство.

Водночас п.п. 39.2.1.7 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ встановлено, що господарські операції, передбачені, зокрема, п.п. 39.2.1.1 (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні), визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн. грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.     

Таким чином, операції з нерезидентами, організаційно-правова форма яких у зв’язку зі змінами, внесеними Постановою № 1100, включена до Переліку № 480, у разі досягнення вартісних критеріїв контрольованості, починаючи з 01 січня 2020 року визнаються контрольованими, за умови, що такими нерезидентами у звітному періоді не сплачувався податок на прибуток (корпоративний податок).