Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: легальна заробітна плата – основа соціальної захищеності та щасливого майбутнього працюючих громадян – зазначають посадовці Чемеровеччини

опубліковано 17 серпня 2021 о 16:06

Дотримання вимог чинного законодавства щодо належного оформлення трудових відносин та сумлінна сплата до бюджету відповідних податків і зборів – такі актуальні питання соціально-економічного розвитку стали темою робочої зустрічі за участю керівництва Чемеровецької ОТГ, великих підприємств та організацій краю та громадян.

У робочій зустрічі взяла участь начальник Чемеровецької ДПІ Валентина Гнатовська.

Спікери зустрічі вкотре звернули увагу громадян на ризики та наслідки використання найманої праці без належного оформлення. «Для роботодавця ризики полягають у чималих фінансових санкціях. Набагато більше втрачає сам працівник. Погоджуючись на неофіційне працевлаштування, громадяни позбавляють себе права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену законодавством тривалість робочого часу і відпочинку, соціального страхування у разі втрати працездатності, і як наслідок права на пенсійне забезпечення», - зазначила керівник податкової інспекції Валентина Гнатовська.

Податківець наголосила, що виплата заробітної плати в «конвертах» позбавляє працюючих визначених законодавством гарантій, в тому числі головної – через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання достойної пенсії за віком, по інвалідності, та в інших випадках, передбачених законодавством.

Окремим пунктом розмови стала популяризація новацій Податкового кодексу України в частині запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Зокрема, роз’яснено суть одноразового добровільного декларування, які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами такого декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації.

«Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин» - наголосила Валентина Гнатовська.