Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 11 серпня 2021 о 13:42

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що згідно з п. 12.4 ст. 12 Податкового кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – Рада), щодо податків та зборів належать, зокрема: встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених ПКУ.

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням Ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості (п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 ПКУ).

Якщо рішення прийнято за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року № 483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» (далі – Типова форма), в декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зазначається ставка, що відповідає відповідному коду об’єкта нерухомого майна.

У разі якщо рішення Ради прийнято не за Типовою формою та якщо ставки податку визначені без застосування кодів згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000, зазначається ставка, визначена для об’єкта нерухомого майна, який найбільше відповідає типу нерухомості, зазначеного у правовстановлюючих документах.

Якщо в прийнятому рішенні органу місцевого самоврядування відсутні ставки, що відповідають типу (коду) об’єкта нерухомості, то з метою уточнення інформації щодо прийнятих рішень та встановлених ставок по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам податків необхідно звертатися безпосередньо до таких органів місцевого самоврядування.