Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_зустріч_платнику: у Білогір’ї роз’яснено актуальні питання застосування і використання РРО/ПРРО

опубліковано 27 липня 2021 о 11:40

Начальник Білогірської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області  Василь Олуйко провів ряд робочих зустрічей з платниками податків, щодо детального роз'яснення та обговорення змін у законодавстві, які безпосередньо впливатимуть на діяльність суб'єктів господарювання.

В ході розмови очільником зазначено, що  використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку, відтерміновано до 1 січня 2022 року.

Проте є виключення для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Олександр Васильович зауважив, що відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи,  РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Під час зустрічі зазначено і про переваги використання програмного РРО, а саме:

-  можливість встановити на будь-який гаджет і економію на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

- виключно онлайн реєстрація;

- онлайн передача (отримання) даних до (від) фіскального серверу контролюючого органу;

- за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО;

- платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Податківці також повідомили учасникам зустрічі, що за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів та укладення договору про визнання електронних документів з органом державної податкової служби за місцем реєстрації платники податків можуть подавати звітність в електронному вигляді.

Електронний сервіс надає можливість створити та подати податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платника окремих податків та ін. Також платникам надано можливість доступу до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом, в т.ч. сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по податках. Для зручності платників податків безкоштовний сервіс «Електронний кабінет платника» (cabinet.tax.gov.ua) на офіційному вебпорталі ДПС України функціонує цілодобово.

«Ставши підписниками офіційної сторінки ДПС України в соціальній мережі Facebook, платники податків зможуть отримувати інформацію щодо змін в податковому законодавстві та інших найактуальніших новин в сфері оподаткування. Це завжди актуальна і корисна інформація для представників бізнесу та громадян», - зауважив Василь Олуйко.