Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Починаючи з якого періоду розпочинається сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

опубліковано 21 липня 2021 о 08:29

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що пунктом 1 розд. ХІХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розпочинається з 01 січня 2013 року.
     Відповідно до п. 5 розд. І Закону України від 04 липня 2013 року № 403-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості» з метою формування реєстру платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та забезпечення взяття контролюючими органами на облік таких платників податку:
     контролюючі органи до 1 липня 2013 року з урахуванням норм ст. 42 ПКУ надсилають власникам житлової нерухомості повідомлення за місцем їх проживання (реєстрації) про звірку кількості об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у їх власності, та розмірів житлової площі таких об’єктів;
     власники об’єктів житлової нерухомості на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів можуть здійснювати таку звірку до 31 грудня 2013 року (включно);
     у 2013 році контролюючі органи не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичним особам – платникам податку, і цей податок фізичними особами не сплачується.