Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_часі: легалізація праці забезпечує надання соціальних гарантій найманому працівнику і надходження коштів до бюджету

опубліковано 12 липня 2021 о 11:45

Як повідомив начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Хмельницькій області Володимир Ковальський, за результатами аналізу оприлюднених даних на офіційному сайті Держстату (у 2020 році) кількість неформально зайнятого населення становить понад 20 відсотків від загальної кількості зайнятого населення, тобто кожен п’ятий.

За різними підрахунками на сьогодні частка працівників, які працюють без оформлення трудових договорів та не сплачують податки, складає 20-30 відсотків.

Така тенденція свідчить про поширення неформальної економіки у зв’язку із обмеженими повноваженнями державних органів забезпечити належний контроль за провадженням господарської діяльності, в тому числі через обмеження пов’язанні із встановленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів на території України.

При цьому слід зауважити, що відповідно до п.2 Порядку №509 (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2013) штрафи на суб’єктів господарювання та роботодавців за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, передбачених ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України, накладаються на підставі, зокрема акта перевірки ДПС, у ході якої виявленні порушення законодавства про працю.

Тобто виявлений органом ДПС в ході проведення фактичної перевірки факт не оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) є достатньою підставою для накладення на суб’єкта господарювання штрафу, визначеного ч. 2 ст. 265 КЗпПУ.

Таким чином, керівник відділу ГУ ДПС в області наголошує, що згідно ст. 24 КЗпПУ, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення центрального органу виконавчої влади про прийняття працівника на роботу в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.