Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Медіазаходи: пряма комунікація з бізнесом стає визначальним фактором позитивного впливу на наповнення бюджету

опубліковано 18 червня 2021 о 11:30

У конференцзалі Хмельницької торгово-промислової палати  відбулося розширене засідання правління засідання правління Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП) та Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО), у ході якого обговорено важливі питань розвитку і модернізації регіональної економіки, створення робочих місць, наповнення бюджету та комунікації з бізнесом.

У вирішенні та обговоренні економічних та промислових проблем взяли участь президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Об’єднання організацій роботодавців України Анатолій Кінах, голова обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Тюрін, голова ХСПП Іван Дунець, голова регіональної ради підприємців Наталія Бєлякова, представники контролюючих органів, керівники промислових підприємств, профспілок області та громадських організацій.

З презентацією проекту Платформа економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021 перед учасниками засідання виступив  президент Українського союзу промисловців і підприємців, голова Об’єднання організацій роботодавців України Анатолій Кінах, який підкреслив, що її основою стали результати експертних обговорень, круглих столів, форумів, організованих УСПП спільно з партнерами та науковцями, а також меморандуми про співробітництво. Документ визначає орієнтири докладання зусиль та містить конкретні пропозиції, спрямовані економічний розвиток країни.

Коментуючи положення Платформи, посадовець акцентував увагу аудиторії на таких актуальних питаннях, як сплата податків, створення умов для підвищення конкурентоспроможності, підтримка вітчизняних товаровиробників, ведення бізнесу, розвиток економіки, удосконалення системи управління. «Усі мають бути дотичні до вирішення назрілих проблем – і ті, хто сплачує податки, створює робочі місця, і ті, хто забезпечує життєдіяльність держави. Маємо об’єднати зусилля і працювати спільно», – сказав Анатолій Кінах.

Винесені на порядок денний актуальні питання, серед яких розвиток промислового виробництва, підтримка вітчизняних товаровиробників, прозора сплата податків, співпраця з органами влади та комунікація з бізнесом спонукали учасників дискусії до конструктивізму та конкретності у роздумах та пропозиціях стосовно обговорюваних проблем.

Власне, закономірним у цьому зв’язку став виступ заступника начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерія Коновальчука за темою «Новації в податковому законодавстві - фактор наповнення бюджету та зміцнення співпраці з бізнесом». Як зазначив доповідач, на Хмельниччині майже 50 відсотків податкових надходжень до бюджету надходить завдяки діяльності промислових підприємств краю. Загалом за п’ять місяців 2021 року по податках і зборах, що контролюються Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області, платниками податків забезпечено надходжень до бюджетів усіх рівнів у сумі 5,7 мільярда гривень. Темп росту надходжень до аналогічного періоду минулого року  склав понад 122 відсотки, таким чином в абсолютній сумі додаткові бюджетні надходження становлять більше 1 мільярда гривень. У тому числі забезпечено виконання індикативних показників за січень - травень поточного року до державного бюджету на 106,6 відсотка, додаткові надходження склали 155,7 мільйона гривень. 

«Факторами впливу на зростання податкових надходжень до бюджету стали позитивні зміни, які відбуваються у податковій службі. Це трансформація філософії служби, алгоритму роботи, нові підходи до взаємодії із платниками податків, які базуються на онлайн-спілкуванні, наданні сучасних електронних послуг і в цілому забезпечують комфортну, просту та зрозумілу сплату податків», - зазначив Валерій Коновальчук.

За словами посадовця, важливим підґрунтям для зростання надходжень є поступова детінізація бізнес-процесів та пошук і реалізація бюджетних резервів на рівні громад, які стають головною ланкою цього процесу. З початку року податківцями проведено майже 200 робочих зустрічей у громадах з обговорення актуальних питань наповнення бюджету та податкового законодавства.

В продовження засідання його учасники детально обговорили порушені питання. Примітно, що спільна дискусія була проведена і в рамках роботи Громадської ради при ГУ ДПС в області, оскільки такі відомі особи як Іван Дунець, Валерій Заганяч, Наталія Бєлякова, Наталія Потапова та інші входять до складу цього консультативно-дорадчого органу. За підсумками обговорення напрацьовано ряд конкретних пропозицій, які будуть направлені до Кабінету Міністрів України для вжиття заходів та розробки відповідних планів.