Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: питання легалізації працівників та підвищення заробітної плати обговорено з роботодавцями міської територіальної громади

опубліковано 17 червня 2021 о 10:30

У Хмельницькому відбулась чергова нарада з роботодавцями міста, за участю представників комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати та робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати, яку провів заступник міського голови Роман Примуш.

Під час засідання заслухали керівників підприємств (приватних підприємців) – боржників та відзначили почесними грамотами кращих з кращих, які зберігають кваліфіковані трудові колективи та забезпечують гідний рівень заробітної плати своїм працівникам.

Цього разу на захід запросили роботодавців різних галузей, переважно керівників великих бюджетоформуючих підприємств, керівників-боржників із заробітної плати, суб’єктів господарювання, які мають борги зі сплати земельного податку, єдиного податку та єдиного соціального внеску. У заході також взяли участь старости шістьох старостинських округів Хмельницької міської територіальної громади.

Основною метою чергової зустрічі з роботодавцями міста було налагодження діалогу між бізнесом та владою Хмельницької міської територіальної громади, обговорення проблемних питань діяльності роботодавців, зокрема розглядалися шляхи підняття рівня заробітної плати та своєчасність її виплати.

Під час засідання заслухано керівників підприємств, які звітують до органів статистики і у яких значна чисельність працівників, а розмір заробітної плати нижчий, ніж в середньому по громаді  (11414 грн), а також підприємців, які здійснюють свою діяльність в орендованих приміщеннях комунальної власності. Підприємцям наголошено на необхідності оформлення усіх найманих працівників та доведення заробітної плати до рівня, не нижчого за середній по місту Хмельницькому.

За оперативною інформацією, станом на 1 червня 2021 року заборгованість із ЗП на підприємствах ХМТГ була наявна на 6 підприємствах і становила 1 млн. 711,5 тис. грн – залишилась на рівні 1 травня (1 700,2 тис. грн). Порівняно з максимальною сумою боргу, яка була на підприємствах Хмельницької міської територіальної громади, станом на 01.03.2021 (4 млн. 219,0 тис.грн), заборгованість зменшилась на 2 млн 507,5 тис. гривень.

Загалом протягом року у переліку боржників перебувало 12 економічно активних підприємств. Завдяки вжитим заходам 6 підприємств повністю ліквідували заборгованість. П’ять із шістьох підприємств не виконують надані на початку року графіки погашення боргів. Їх керівників також заслухали на сьогоднішньому засіданні.

Розуміючи, що карантин становить серйозну загрозу бізнесу і економіці, і підприємці страждають через обмежувальні заходи та несуть збитки, міська влада допомагає їх мінімізувати. Задля підтримки місцевого бізнесу у непростий час впродовж 2020-2021 років міська рада підставляла плече, на сесіях міської ради ухвалено низку програм і рішень (це і звільнення від плати за землю, плати за земельний сервітут, орендної плати за комунальне майно тощо). А це, за словами начальника фінансового управління Сергія Ямчука, десятки мільйонів гривень бюджету. Поряд з цим є підприємства, які користуються цими програмами і наданими пільгами і водночас показують низький рівень заробітної плати, особливо це стосується підприємств будівельної галузі.

«Маємо окремі підприємства, які ми точно знаємо, що вони працюють, що вони порівняно успішні і в тій ситуації, в якій ми знаходимось, ми знаємо, що вони користуються міськими програмами і бачимо який у них низький рівень заробітної плати. Це ж стосується окремих закладів громадського харчування, в яких не оформлений жодний працівник і які не з’явилися на сьогоднішнє засідання. До таких керівників ми будемо застосовувати інші методи впливу. В усіх повинна бути соціальна відповідальність» - наголосив заступник міського голови Роман Примуш і закликав представників підприємств і бізнесу до співпраці.

На засіданні зазначалось, що у травні 2021 року розпочато активну роботу щодо недопущення використання «тіньових» трудових відносин суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність в орендованих приміщеннях комунальної власності.

У ході заходів стосовно 327 громадян виникли питання щодо їх офіційного працевлаштування або з приводу реєстрації підприємницької діяльності, відповідно до вимог чинного законодавства – 14% від загальної кількості відвіданих суб’єктів. За наслідками відвідувань, після перевірки інформації, отриманої під час заходів в ГУ ПФУ в Хмельницькій області та ГУ ДПС у Хмельницькій області, з роботодавцями, у яких підтверджено факти використання неоформлених працівників, здійснюється майже щоденне спілкування, допоки працівників не оформлять.

Як результат, лише протягом травня 2021 року отримано інформацію від 32 СГД про офіційне працевлаштування 46 працівників.

Загалом роботодавцями міста, яких відвідано протягом поточного періоду 2021 року, «легалізовано» 138 працівників – 42 відсотки. Робота з іншими роботодавцями, у яких виявлено неоформлених працівників триває. Матеріали за наслідками відвідувань направляються до ГУ ДПС у Хмельницькій області та управління Держпраці у Хмельницькій області для вжиття заходів.

«Метою заходів, які вживаються, є не накладення штрафів та притягнення роботодавців до відповідальності, а нагадування про те, що трудові відносини мають бути офіційними та максимально прозорими, задля успішного ведення бізнесу та гідної мотивації до праці у працівників. Від цього виграє і бюджет міської громади, і її працюючі мешканці», - зазначив у виступі на засіданні начальник Хмельницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС в області Володимир Мороз.