Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: у Старій Синяві податківці зустрілися з підприємцями громади – декларуємо статки і сплачуємо податки

опубліковано 24 травня 2021 о 16:49

У рамках прямої співпраці з платниками податків начальник Старосинявської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Галина Гук провела робочу зустріч з СГД – юридичними особами щодо залучення їх до сплати податку на доходи фізичних осіб.

Зокрема, керівник податкової інспекції повідомила, що відповідно до п. 162.1 ст. 162 Податкового кодексу України платниками податку на доходи фізичних осіб є: фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; податковий агент.

Згідно з п.п.14.1.180 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розд.IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст.18 та розд.IV ПКУ.

Відповідно до ст. 163 розділу IV Податкового кодексу України об’єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерелами їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Об’єктом оподаткування нерезидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Крім того, податківці вкотре наголосили на перевагах електронного формату звітності, до яких належать безконтактність, економія часу на подання, постійне оновлення програмного забезпечення, захищення від несанкціонованих втручань, арифметичний контроль за показниками, автоматичне створення архіву електронних копій документів, функціонування безкоштовного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.tax.gov.ua) на офіційному вебпорталі ДПС України цілодобово.

Подання електронної звітності можливо за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів та укладення договору про визнання електронних документів з органом державної податкової служби за місцем реєстрації.

«Електронний сервіс надає можливість створити та подати податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платника окремих податків та ін. Також платникам надано можливість доступу до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом, в т.ч. сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по податках», - розповіла Галина Гук.