Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальна_тема: волочиські податківці обговорили з місцевими фермерами актуальні питання легалізації праці

опубліковано 17 травня 2021 о 16:13

На виконання плану заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення Волочиської міської ради відбулося засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення на території міської громади.

Участь у діалозі взяли представники сільськогосподарських фермерських господарств громади. Також до дискусії, яка виникла у ході робочої зустрічі долучилися начальник Волочиської державної податкової інспекції Анатолій Саланський, який охарактеризував економічну діяльність підприємств Волочиської ОТГ в частині оплати праці найманих працівників за чотири місяці 2021 року в цілому та фермерськими господарствами зокрема.

«У нинішніх умовах для влади і бізнесу актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах» та реалізація гарантій оплати праці. Очевидно, що суб'єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за умисне ухилення від сплати податків та порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Варто чітко засвоїти, що нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. А відтак тіньова зайнятість є неприйнятною як для найманих працівників, так і роботодавців, тому що руйнує перспективу розвитку і фінансову стабільність. І добре, що з кожним днем люди все більше розуміють цю аксіому» - таким був основний меседж виступу керівника ДПІ Анатолія Саланського.

Окремо обговорювалось питання щодо оподаткування виплат членам фермерських господарств та оподаткування орендної плати за використання земельних ділянок (паїв). Також присутнім керівникам фермерських господарств наголошено на необхідності забезпечення оплати ПДФО з паїв у повному обсязі.

Також на засіданні наголошено на необхідності ведення та зберігання основних первинних документів. Обгрунтувано це вимогами законодавства та судовою практикою, оскільки первинні документи є підтвердженням проведення видатків, а саме виплати заробітної плати найманим працівникам.

Примітно, що робоча зустріч за участю сільськогосподарських виробників-фермерів та преставників контролюючих органів пройшла у форматі жвавого діалогу, з отриманням відповідей на запитання її учасників.