Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: упередження податкового боргу у пріоритеті роботи податківців Хмельниччини

опубліковано 30 квітня 2021 о 10:30

За участі заступника начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерія Коновальчука, начальника управління по роботі з податковим боргом Оксани Дмитрієвої відбулася робоча зустріч із заступником міського голови Романом Примушем та представниками міської ради з розгляду питань погашення податкового боргу суб’єктами господарювання обласного центру.

Як зазначив у ході розмови Валерій Коновальчук, упередження створення податкового боргу є одним із пріоритетних напрямів роботи податківців, і для цього спільно з активом громади напрацьовується відповідна фінансово-економічна основа: «Наша сьогоднішній захід має на меті зменшення заборгованості з єдиного внеску і таких бюджетоформуючих платежів як ПДФО, плати за землю, податку на нерухоме майно, інших складових, з яких формується місцева скарбниця. Адже ці надходження направляються на виконання важливих соціальних програм громад та зобов’язань перед громадянами. Важливо, що актив Хмельницької громади це розуміє і працює спільно з податковою службою над вирішенням даних питань».

Сторони розглянули також питання можливості обміну інформацією між владними структурами, зокрема, надання податківцями Реєстрів боржників з майнових податків, земельного податку, податку на нерухоме майно та інші, з метою упередження новоствореного податкового боргу. Так, створена відповідна робоча група, яка функціонує при Хмельницькій міській раді та залучає представників податкової служби щодо виходу на місця здійснення діяльності платника податку.

У ході діалогу керівник управління по роботі з податковим боргом Оксана Дмитрієва розповіла присутнім про вжиті заходи, спрямовані на стягнення податкового боргу, а саме: податковою службою описано активи 204 боржників, направлено 404 інкасових доручення на рахунки платника, в результаті з початку 2021 року за рахунок погашення податкового боргу мобілізовано до місцевого бюджету 3,2 мільйона гривень.

На зустрічі обговорено питання застосування норм Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072 IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якими передбачено можливості врегулювання податкового боргу.

Скористатися своїм правом можуть платники податків – фізичні особи (у тому числі самозайняті), у яких сукупний розмір податкового боргу за усіма податками і зборами не перевищує 6800 грн (включно) станом на 1 грудня 2020 року. При цьому такий борг має бути несплаченим/непогашеним на дату надання відстрочення.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

Під час зустрічі також обговорювались законодавчі зміни, що відбулися протягом року. Присутніх вкотре ознайомили з електронними сервісами ДПС, які є незамінними помічниками для платників податків та усіх громадян.

Учасники робочої зустрічі домовились про забезпечення зворотного зв'язку та оперативного обміну інформацією, адже такі дії сприятимуть не лише збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів та недопущення росту податкового боргу в майбутньому.