Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок визначення бази оподаткування ПДФО доходу, отриманого ФО від продажу векселю

опубліковано 01 квітня 2021 о 16:20

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

При цьому, згідно з п. 164.1 ст. 164 ПКУ базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених розд. ІV ПКУ.

Однією з таких особливостей є оподаткування інвестиційного прибутку, при розрахунку якого враховуються документально підтверджені витрати, понесені фізичною особою на придбання інвестиційних активів.

Порядок оподаткування інвестиційного прибутку визначено п. 170.2 ст. 170 ПКУ, відповідно до якого облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Згідно з п.п. 170.2.7 п. 170.2 ст. 170 ПКУ для цілей п. 170.2 ст. 170 ПКУ:

а) термін «інвестиційний актив» означає пакет цінних паперів, деривативів чи корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом;

б) термін «пакет цінних паперів» означає окремий цінний папір, фондовий та товарний дериватив, а також сукупність ідентичних цінних паперів чи фондових та товарних деривативів;

в) термін «ідентичний цінний папір чи дериватив» означає цінні папери чи деривативи, випущені одним емітентом за тотожними умовами емісії, виплати доходу, викупу чи погашення.

Емісією, згідно з Законом України від 23 лютого 2006 року № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 3480), є установлена законодавством послідовність дій емітента щодо випуску та розміщення емісійних цінних паперів.

Згідно з п. 2 ст. 3 Закону № 3480 векселі не є емісійними цінними паперами, тому з метою застосування норм п. 170.2 ст. 170 ПКУ немає підстав розглядати їх як інвестиційні активи.

Отже, базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, є загальний дохід, одержаний фізичною особою від продажу векселю, який оподатковується за ставкою, встановленою п.167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).