Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: податківці розповіли про механізми законодавчого сприяння розвитку сімейних молочних ферм на Хмельниччині

опубліковано 16 квітня 2021 о 15:15

У Департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької обласної державної адміністрації відбулася робоча зустріч з проблемних питань, вирішення яких сприятиме розвитку сімейних молочних ферм та надасть можливість фермерським господарствам у повному обсязі скористатися державними програмами.

До актуального діалогу приєдналися заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк, а також директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Олег Омелянюк, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Василь Грушко, керівник Хмельницької філії ДП «Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин» Наталія Мельник та інші зацікавлені сторони.

У ході розмови представники Головного управління ДПС у Хмельницькій області роз’яснили порядок реєстрації сімейних фермерських господарств та сплати ЄСВ. Показово, що на сьогодні у податковій службі області на обліку перебуває  23 ФОП, що створили сімейне фермерське господарство, з них 11 засновників та 1 член СФГ набули право на отримання додаткової фінансової підтримки, відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565.

Сімейне фермерське господарство можна зареєструвати, якщо мінімальний розмір земельної ділянки, яка належить на праві приватної власності, користування (оренди), 2 гектари. Особи, які створюють ФГ, підписують договір, що підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства. Якщо ФГ створюється одноособово фізичною-особою підприємцем, така особа підписує декларацію, яка не потребує нотаріального посвідчення.

Однією із форм державної підтримки новостворених СФГ є надання  сімейним фермерським господарствам, які зареєстровані платниками єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України, додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у сумі від 0,9 до 0,1 мінімального страхового внеску у перші десять років існування СФГ із поступовим щорічним спаданням розміру доплати (ст. 13-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України»).

При цьому для отримання доплати голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до територіального органу ДПС за місцем свого обліку як платника єдиного внеску відповідні заяви від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства (крім осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли 60 річного віку та отримують пенсію /соціальну допомогу) за встановленою формою.

«Важливо, що учасники зустрічі не лише обговорили актуальні питання підтримки діяльності сімейних молочних ферм та пожвавлення розвитку фермерських господарств за рахунок їх участі державних програмах, але й роз’яснили практичні механізми такої участі. При цьому податкова служба на даному полі є активним гравцем у сприянні діяльності цього сегменту бізнесу і використовує для цього увесь спектр роз’яснень за рахунок саме таких робочих зустрічей, а також електронних сервісів та послуг», - зауважив Вячеслав Семенюк.