Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: У Ярмолинецькій ОТГ власникам земельних ділянок розповіли правила про декларування доходів

опубліковано 06 квітня 2021 о 09:28

Голова Ярмолинецької об’єднаної територіальної громади Андрій Шутяк та начальник Ярмолинецької державної податкової інспекції Світлана Павлюковська зустрілися зі старостами району та депутатами селищної ради з метою декларування доходів громадянами, які одноосібно обробляють земельні ділянки.

«У рамках кампанії декларування доходів та майнового стану насамперед повинні задекларувати доходи власники земельних паїв площею понад 2 га у разі надання їх в оренду. Окрім того, подати річну податкову декларацію зобов’язані мешканці громад, які минулого року отримали доходи від здачі в оренду сільськогосподарської техніки чи від обробітку землі власною технікою в період сезонних польових робіт з комерційною метою, тобто на оплатній основі. Зазначені норми чітко визначені Податковим колексом», - розповіла начальник ДПІ Світлана Павлюковська.

Крім того керівник податкової інспекції уточнила, що при отриманні у 2020 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня року, що настає за звітним.

Учасникам зустрічі також було акцентовано увагу на тому, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

«Крім того, декларантам запропоновано для подання декларації скористатися можливостями Електронного кабінету, - розділ «ЕК для електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». А загалом за результатами зустрічі є всі підстави сподіватися, що надходження до бюджету громади збільшаться за рахунок декларування доходів від обробітку землі. Важливо, що у цьому зацікавлений актив ОТГ, який займає тут принципову громадянську позицію», - резюмувала Світлана Павлюковська.