Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Стоп_фальсифікат: перевір легальність алкогольної продукції

опубліковано 18 березня 2021 о 11:13

Головне управління ДПС у Хмельницькій області в котре нагадує  суб’єктам господарювання та громадянам про заборону продажу та небезпечність споживання алкогольного фальсифікату.

Водночас у податковій службі краю рекомендують споживачам  бути громадськими контролерами ситуації з надходження до місцевого бюджету роздрібного акцизу. Саме споживач має право  вимагати у продавця фіскальний чек, у якому повинна бути зазначена сума акцизного податку, що згодом зарахується до скарбниці громади.

Щоб убезпечитися від придбання сурогатного алкоголю обов’язково треба поцікавитися наявністю ліцензії в місці реалізації підакцизної продукції. Не менш важливо переконатися, що на придбаній Вами продукції є марка акцизного податку встановленого зразка, на якій міститься два штрих-коди: двомірний швидкого реагування (QR-код) та лінійний.

Штрих-код має інформацію про серію та номер марки. QR-код – інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для підприємств – код згідно з ЄДРПОУ, для підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, та посилання на вебресурс для перевірки марки.

Саме за допомогою QR-коду споживачі можуть швидко виявити підробку, скориставшись своїми гаджетами. Для цього на мобільний пристрій необхідно встановити програму, яка зчитує QR-коди.

Під час сканування мобільним пристроєм QR-коду, який нанесено на марку акцизного податку, здійснюється перехід на вебресурс https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark для миттєвої перевірки марки. Тобто, платник через кілька секунд отримає інформацію про суб’єкта господарювання, який одержав марку акцизного податку, та дату її видачі.

У разі неможливості зчитування QR-коду за суб’єктивними причинами (розірвано код, зам’ято тощо), або за відсутності необхідного функціоналу на гаджеті, інформацію можна перевірити і в ручному режимі.

Для цього потрібно увійти до відкритої частини Електронного кабінету, або скористатись вебпорталом ДПС, де у розділі «Реєстри» обрати сервіс «Пошук акцизної марки» та заповнити зазначені поля.

Так, у полі «Вид марки» необхідно обрати значення «Нового зразка» для марки, яка містить QR-код (запроваджений з 01.05.2020), або відповідний вид позначення марки для старого зразка.

У полі «Серія марки» – серію, яка складається з комбінації чотирьох великих літер англійського алфавіту.

У полі «Номер марки» – номер марки, який складається з шести цифр.

Далі – кнопка «Пошук».

Після цього висвітлюється назва суб’єкта господарювання та його код ЄДРПОУ, якому було видано зазначену одиницю марки акцизного податку.

Для зручності користувачів та полегшення введення необхідних реквізитів після зазначення виду марки з’являється її зразок, де графічно зображено місце знаходження реквізитів марки, які необхідно ввести для пошуку.

Якщо інформація про суб’єкта господарювання у сервісі відсутня, це може свідчити про фальсифікований товар. У такому випадку громадянин може повідомити про це податкову службу письмово на адресу infozvit@tax.gov.ua або за телефоном 0800 501 007.