Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: у форматі конструктивного діалогу обговорено питання підтримки та захисту бізнесу у хлібопекарській галузі області

опубліковано 29 січня 2021 о 14:15

У Хмельницькій обласній державній адміністрації відбулась чергова нарада з питань усунення проблем у хлібопекарській галузі області в рамках серії зустрічей з представниками різних сфер бізнесу, у якій взяв участь начальник Головного управління ДПС в області Віталій Лазарєв.

Провів нараду перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, до якої також долучилися директорка Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська, керівники ГУ Держпродспоживслужби в області та Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету.

Обговорено низку важливих для функціонування хлібопекарського бізнесу питань, що стосувались як підтримки підприємств, які виготовляють хлібобулочні вироби. Зокрема, протидії нелегальному виготовленню та розповсюдженню такої продукції на “хлібному чорному ринку”. Представники хлібопекарів повідомили, що наразі в галузі існує низка проблем, які заважають її розвитку. Передусім це наявність недобросовісної конкуренції, нелегальна торгівля та реалізація виробів низької якості.

У ході діалогу зауважено, що якісні та безпечні хлібобулочні вироби можливо виготовити лише за умови постійного нагляду та контролю за процесами виробництва, що забезпечується в основному на великих підприємствах регіону. Водночас виробники, які здійснюють свою діяльність нелегально не можуть забезпечити належну якість хліба. Від недотримання санітарних норм та стандартів виробництва страждають не лише смакові якості хлібобулочних виробів, вони можуть бути потенційно небезпечними для здоров’я споживачів. Теж саме стосується і місць реалізації випічки: недотримання санітарних норм під час продажу може призвести до поширення інфекційних захворювань.

Особливу увагу також приділили заходам, що допоможуть запобігти надходженню такої продукції в установи сфери соціального захисту та навчальні заклади. Одним із таких заходів є формування чітких вимог до тендерної документації: має бути підтверджено якість такої продукції та дотримання вимог і стандартів при її виготовленні. Ще одним негативним фактором є те, що такі підприємства дуже часто працюють, уникаючи офіційного працевлаштування своїх працівників, через що бюджети усіх рівнів недоотримують потрібні податки та збори, а також ставляться в нерівні умови виробники, які дотримуються вимог та стандартів ведення бізнесу.

За результатами обговорення прийнято ряд рішень щодо скоординованих дій разом з контролюючими органами та проведення спільних заходів, спрямованих на усунення з ринку нелегальних виробників, які виготовляють неякісну продукцію та здійснюють її реалізацію мешканцям області.

“На наступному тижні ми плануємо провести ознайомчу зустріч з представниками молокопереробної галузі. Формат таких зустрічей збережемо і надалі, аби детальніше заслуховувати проблематику та специфіку функціонування окремих сфер бізнесу в області, зрозуміти, що саме їх турбує та які побажання вони мають задля розвитку бізнесу та кращої взаємодії підприємництва з обласною владою”, - зазначив Сергій Тюрін.