Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: підприємцям роз’яснено новації закону 1072 щодо застосування карантинних пільг до податкового боргу

опубліковано 26 січня 2021 о 11:09

У приміщенні податкової служби Хмельниччини за участю заступника начальника Головного управління ДПС в області Вячеслава Семенюка та заступника начальника відділу по роботі з податковим боргом Василя Шкарпети відбулась робоча зустріч з керівниками підприємств, що продукують сонячну енергію, однак мають при цьому податковий борг зі сплати за землю.

Платникам податків під час зустрічі роз’яснено основні принципи та процедури погашення податкової заборгованості. Головну увагу зосереджено на роз'ясненні соціальної підтримки платників податків у період карантинних обмежень та послаблень з врегулювання податкового боргу, що передбачено Законом № 1072.  

Зокрема, даним законом збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення та передбачив одразу кілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників. Так, суму збільшено з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 3060 гривень).

«До зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень. Механізми списання, розсточення та прощення податкового боргу є різними за змістом і способом застосування, проте їх об‘єднує певний пільговий режим, який застосовується до боржників», - розповів Вячеслав Семенюк.

Так, списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 гривень стосується будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів. Відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6 800 гривень стосується платників податків фізичних-осіб. Прощення фінансових санкцій здійснюється за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій.

Окрему увагу зосереджено на застосуванні процедури розстрочення, яка надає можливість платнику своєчасно виконувати свої зобов’язання перед  державою та уникнути накопичення боргів, а шляхом проведення поступових розрахунків з бюджетом, платники отримують можливість  вийти із скрутного фінансового становища та залишитися платоспроможними.