Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємствам групи ризику на Хмельниччині незастосування РРО обійшлося у понад 25 мільйонів гривень

опубліковано 20 січня 2021 о 15:23

Протягом 2020 року фахівцями Головного управління ДПС у Хмельницькій області проведено 515 фактичних перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог законодавства при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій. За результатами проведених контрольно-перевірочних заходів донараховано 25,9 млн гривень.

Основними недоліками, які були задокументовані фахівцями підрозділу фактичних перевірок є порушення ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації (протягом минулого року встановлено 206 порушень на загальну суму штрафних санкцій 1,7 млн грн), реалізація алкогольних напоїв за цінами нижчими за мінімальні роздрібні ціни (130 випадків на суму 1,3 млн грн), порушення режиму попереднього програмування РРО, зокрема, не зазначення в розрахунковому документів коду товарної під категорії згідно УКТЗЕД для підакцизної продукції (41 випадок на суму 214 тис. гривень).

Крім того, працівниками відділу фактичних перевірок спільно з працівниками управління контролю за підакцизними товарами задокументовано 182 порушення у сфері обігу підакцизних  товарів (пального).

Зокрема, виявлено 10 фактів роздрібної торгівлі пальним без ліцензії на суму 2,5 млн грн, 8 фактів зберігання пального без ліцензії на суму 4 мільйони гривень, а також 138 фактів необладнання та відсутності реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів лічильників  та рівнемірів лічильників пального на суму 2,7 мільйона гривень.  

Показово, що працівниками податкової служби краю протягом  2020 року проведено 57 перевірок суб’єктів господарювання ресторанного господарства. За результатами проведених перевірок донараховано 539 тисяч гривень, які уже сплачені до бюджету.

Загалом в області на сьогодні зареєстровано 5622 реєстратора розрахункових операцій.

У податковій службі наголошують, що відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», запроваджено нові терміни щодо обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку.

Зокрема, з 1 січня 2021 року застосування РРО стає обов’язковим для ФОП платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Новації в сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів. Також, реалізація положень цих законів допоможе захисти споживачів за рахунок посилення контролю за проведенням розрахункових операцій та запровадження програмних РРО.

Податківці наголошують, що вимоги застосування РРО не змінюють умови роботи на спрощеній системі оподаткування, оскільки підприємці мають альтернативу використовувати або традиційний касовий апарат, або спеціальні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО, які можна застосовувати через смартфон, планшет або комп’ютер.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»