Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: обговорено практичні аспекти застосування Закону №1072 щодо прощення податкового боргу

опубліковано 19 січня 2021 о 08:52

Заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк спільно з провідними фахівцями управління по роботі з податковим боргом провів зустріч із керівником ТОВ «Сімадекс_Термопласт» Чеславою Стриковською, у ході якої було надано роз‘яснення щодо новацій Закону № 1072, яким передбачено збільшення мінімального порогу суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

Обговорено методологію та практику застосування механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників. Зокрема, прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платником податків. 

«Підприємство «Сімадекс_Термопласт» якраз підпадає під категорію боржників, які можуть скористатися даною процедурою. Такому платнику необхідно необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись зазначеною нормою Закону № 1072 та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань», - зазначив Вячеслав Семенюк.

Посадовець також зауважив, що штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами. Погашення має бути здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно) та за умови, що платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих податків.

Важливо, що платник має бути зацікавлений в найшвидшому погашенні основної суми податкового боргу, щоб якомога більша сума штрафних санкцій та пені була списана. Власне, на цьому також наголошено у ході робочої зустрічі, яка підтвердила важливість реалізації даних законодавчих новацій для бізнесу у нинішніх економічних умовах.